Provincie Gelderland

Arnhem, 3 maart 2009

SNEL EN SOLIDE

Maatregelenpakket Gelderland gepresenteerd

Het college van Gedeputeerde Staten heeft vandaag haar maatregelenpakket gepresenteerd om de gevolgen van de kredietcrisis en de recessie te beperken. Het gaat om drie soorten maatregelen. In de eerste plaats wil de provincie de werkgelegenheid stimuleren door projecten die eigenlijk pas later zouden worden uitgevoerd naar voren te halen. Daarnaast stelt het College van Gedeputeerde Staten voor om extra te investeren in het versterken van de Gelderse economische structuur. De provincie wil niet alleen financiele maatregelen nemen, maar zoekt ook oplossingen in maatregelen die het bedrijven en overheden gemakkelijker maken om procedures te versnellen. In totaal gaat om honderd miljoen euro aan provinciale investeringen.

Theo Peters, gedeputeerde van Financien: "De economische teruggang in Nederland heeft ook grote gevolgen voor Gelderland. De provincie neemt hierin haar verantwoordelijkheid. We willen een aantal maatregelen nemen die snel uitvoerbaar zijn om de werkgelegenheid te behouden en de economische structuur te versterken." Gelderland heeft het pakket aan maatregelen opgesteld in samenwerking met andere overheden , de Sociaal Economische Raad van Gelderland en het Gelderse bedrijfsleven. Er is nadrukkelijk gekeken naar de effecten van het pakket en of de planningen van de projecten realistisch zijn. Provinciale Staten besluiten op 15 april over de maatregelen. Naar verwachting levert de provinciale investering een totale investering op van ruim 1 miljard euro en 6000 arbeidsplaatsen.

Projecten eerder uitvoeren
Het meest omvangrijke onderdeel is het versneld uitvoeren van projecten de komende 2 jaar zodat de Gelderse werkgelegenheid op korte termijn zoveel mogelijk behouden blijft. Met deze versnelling is 65 miljoen euro gemoeid, dit geld is al gereserveerd in de provinciale begroting. De in het plan genoemde projecten moeten in 2009 en 2010 uitgevoerd worden. Het onderhoud aan een aantal provinciale wegen wordt naar voren gehaald en er worden op sommige plekken extra zaken gerealiseerd zoals bijvoorbeeld een nieuwe (fiets)oversteekplaats of het aanleggen van bermbeton om de veiligheid op de provinciale weg te vergroten. Voor het opknappen van bedrijventerreinen (Zutphen, Stadsregio en Achterhoek) is in deze coalitieperiode al 17,5 miljoen euro gereserveerd, en 7,5 miljoen euro voor de periode na 2011. Het volledige bedrag kan onmiddellijk worden ingezet. De gemeente en de regio's zijn er klaar voor om snel van start te gaan.

Extra investeren
Daarnaast stelt het College van Gedeputeerde Staten voor om extra te investeren in het versterken van de Gelderse economische structuur. Dit zal effecten op langere termijn hebben. Daarom stellen Gedeputeerde Staten voor 35 miljoen extra te investeren in projecten die ervoor zorgen dat Gelderland sterker uit de crisis komt met een gezonde economie. Ook deze projecten kunnen op korte termijn worden uitgevoerd, alleen de effecten zullen op het terrein van werkgelegenheid langduriger zijn dan die bij het versnellen van projecten. Zo zal er voor 5 miljoen euro geïnvesteerd worden in de Participatiemaatschappij Oost-Nederland (PPM Oost). Deze participatiemaatschappij helpt ondernemers met het verkrijgen van krediet. Doordat de focus bij PPM Oost ligt bij food-en healthbedrijven ligt, levert deze injectie een belangrijke bijdrage aan het Gelders kennis en innovatiebeleid en daarmee aan de economische structuurversterking. Het project IkStartSmart helpt startende ondernemers bij de opzet van hun bedrijf. Doel is het ondernemerschap in Gelderland te bevorderen en onnodig uitval in de opstartfase te voorkomen. IkStartSmart loopt als een trein, daarom wordt geïnvesteerd in de ondersteuning van 500 ondernemers, boven op de al geplande 1400 startende ondernemers. Ook onderdelen uit het Klimaatprogramma kunnen met extra inzet uitgevoerd worden. Door het tijdelijk inzetten van extra subsidies kunnen er snel pilots uitgevoerd worden om woningen energiezuiniger te maken. Deze subsidies gaan direct naar de eigenaren/bewoners van de woningen. Maar ook andere klimaatinvesteringen, zoals zonnepanelen op scholen (groene daken) en het tijdelijk aanpassen van subsidieregels zorgen ervoor dat er extra werkgelegenheid wordt gecreëerd.

Faciliterende maatregelen
Investeren in Gelderland is niet alleen van financiele aard. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er ondersteunende en facilitaire middelen zijn, maatregelen die het bedrijven en overheden gemakkelijker maken om procedures af te handelen. Een voorbeeld is het versoepelen van de Stimuleringsregeling Goedkope Woningbouw. Nu krijgen gemeenten pas hun bijdrage als de totale regio het aantal afgesproken woningen heeft gebouwd. Daardoor kan het voorkomen dat gemeenten die zich wel aan de afspraken houden geen vergoeding krijgen. Gezien de huidige situatie wordt dat niet wenselijk geacht en is het voorstel om de individuele gemeenten te belonen naar gelang hun prestaties. Een ander voorbeeld is het terugbrengen van de betalingstermijn. Hoewel de provincie een betalingstermijn heeft van 30 dagen wordt voorgesteld om deze terug te brengen naar 21 dagen.

Het Gelders maatregelenpakket sluit aan op initiatieven van de rijksoverheid, andere provincies en gemeenten. Het pakket is nog niet volledig, van nog niet alle projecten is bekend wat ze aan financiele ondersteuning nodig hebben. Daarom komt het College van GS op korte termijn met een vervolgvoorstel waarin een nadere inhoudelijke uitwerking komt van sommige projecten. Zo komt in het vervolgvoorstel bijvoorbeeld een plan om de woningbouw extra te stimuleren. De woningbouw heeft het zwaar, mensen durven vaak geen nieuwe woning te kopen voordat de oude verkocht is. Daardoor komt de uitvoering van nieuwbouwprojecten in de problemen. Het is belangrijk om maatregelen te nemen in de hele keten, van verkoop oude woning naar nieuwbouw. Een van de gedachten hierover is het instellen van een fonds dat de niet verkochte woningen over koopt.