Welstandscommissies blijven bestaan


Tweede Kamer wijst kabinetsplan van de hand

AMSTERDAM, 20090415 -- Nieuwe gebouwen moeten passen bij de kwaliteit van de omgeving. De welstandscommissies, die gemeenten helpen bij het beoordelen van nieuwbouwplannen, zullen blijven bestaan. De Tweede Kamer bleek het dinsdagmiddag het niet eens te zijn met minister E. van der Laan (PvdA) van Wonen, die had voorgesteld om de welstandscommissies niet langer verplicht te stellen.

In Nederland wordt elk bouwplan voorgelegd aan de welstandscommissie,behalve als de gemeente voor een bepaalde buurt geen welstandsregels heeft opgesteld. Een meerderheid in de Tweede Kamer is het met minister Van der Laan eens dat misschien niet élk bouwplan aan de voltallige commissie moet worden voorgelegd. Sommige eenvoudige bouwplannen kunnen ook onder mandaat van de welstandscommissie snel en efficiënt behandeld worden door één of twee commissieleden.

Minister Van der Laan wilde nog verder gaan. Volgens hem kunnen alle bouwplannen ook wel door ambtenaren beoordeeld worden, in plaats van door onafhankelijke, deskundige adviseurs. Een meerderheid in de Tweede Kamer van PvdA, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SP, is echter bang dat het welstandsadvies dan vertroebeld wordt door andere belangen van de gemeente. Wel wil de Kamer dat welstandscommissies snel, slagvaardig en klantvriendelijk optreden, en hun adviezen al afgeven als de bouwplannen nog niet definitief zijn en dus nog vrij makkelijk aangepast kunnen worden.

Minister Van der Laan bleek ontvankelijk voor de kritiek. Hij zal in het kabinet een aanpassing van zijn voorstel bespreken, waarbij elke gemeente kan kiezen uit een `menukaart' voor welstandsadvisering: het advies komt of van de voltallige commissie, of van een stadsbouwmeester, of van een ambtenaar, maar áltijd is de onafhankelijke welstandscommissie eindverantwoordelijk. Die onafhankelijke commissie blijft dus voor de gemeenten verplicht, aldus de minister.

De Federatie Welstand is blij met de opstelling van de Tweede Kamer.Directeur Flip ten Cate: "De afgelopen jaren is er veel verbeterd in de welstandsadvisering. De bouwplannen worden tegenwoordig in openbare vergaderingen besproken door een groep deskundige adviseurs, die richtlijnen van de gemeente hanteren. Dan weet je als burger van tevoren waar je aan toe bent. Met het kabinetsvoorstel dreigden die verbeteringen weer te verdwijnen. Het schrikbeeld van onbegrijpelijke adviezen, opgesteld in geheime achterkamertjes, kwam weer even terug. Ik ben blij dat de Tweede Kamer die kant ook niet op wil."





Federatie Welstand