Gemeente Appingedam

De Eendracht

In de zomer van vorig jaar heeft de gemeente Appingedam het terrein van de voormalige fabriek âDe Eendrachtâ gekocht. De reden daarvan was om grip te kunnen krijgen op de toekomstige invulling van het gebied. Met de provincie Groningen is overeengekomen dat het(deels vervuilde)terrein wordt gesaneerd. Het saneringsplan is inmiddels door B&W vastgesteld en 1 april j.l. bij de provincie Groningen ingediend.

Dit is een goed moment om u nader te informeren over de ontwikkelingen.

Wat hebben we de afgelopen maanden gedaan?

Binnen de gemeente zijn een aantal groepen aan het werk gegaan met de toekomstplannen van het gebied.

De werkgroep vergunningen heeft zich bezig gehouden met alle zaken rond de vergunning van de Eendracht en de warmtekrachtcentrale. Zij zullen voorbereidingen treffen om de komende maanden samen met de provincie Groningen en de regioraad de vergunningen te gaan aanpassen.

De werkgroep beheer houdt zich met name bezig met de voorbereiding van het beheer en de beveiliging van het terrein nadat het is overgedragen aan de gemeente.

De werkgroep sanering heeft zich met name bezig gehouden met het opstellen van het saneringsplan.

Bodemonderzoek

Voor de opstelling van het saneringsplan was het noodzakelijk om uitgebreid bodemonderzoek te doen. Dat is inmiddels uitgevoerd.

Sanering van de grond is bij de huidige industriële bestemming niet nodig. Maar omdat onderdelen van de locatie geschikt gemaakt worden voor woningbouw moet er wel gesaneerd worden. Een gedeelte van de grond dient afgevoerd te worden, deels kan er een laag schone grond, een zogenaamde leeflaag, op aangebracht worden en op een deel van het terrein hoeft niet gesaneerd te worden.

Uit het bodemonderzoek blijkt dat gedeelten van de bodem op het terrein van âde Eendrachtâ vervuilingen bevatten. Ondermeer olie, puin en machineonderdelen, astbest en barium is gevonden.

Het terrein is voor een groot gedeelte afgedekt met asfalt en begroeiing. Volgens de GGD Groningen zijn de gezondheidsrisicoâs van de asbestverontreiniging verwaarloosbaar, omdat de kans op verspreiding en dus het contact met deze stoffen in de bodem niet aannemelijk is.

Als gestart gaat worden met de sanering van de bodem zal opnieuw nadere informatie worden verschaft over de gang van zaken rond de sanering.

De komende tijd zal de toekomstige bestemming verder worden uitgewerkt.

Ontmanteling machines

De gemeente krijgt pas per 1 januari 2010 de beschikking over het terrein. Nu is de curator, belast met het faillissement van de Eendracht, beheerder van het terrein.

De curator heeft ons ingelicht dat de twee, nog aanwezige, grote kartonmachines inmiddels zijn/worden verkocht. Gedurende dit jaar zullen deze worden ontmanteld en afgevoerd.

De planning

De planning van de werkzaamheden is erop gericht dat dit lopende kalenderjaar de uitvoering van het saneringsplan verder wordt voorbereid. Nadat de gemeente op 1 januari 2010 het terrein overgedragen krijgt kan begonnen worden met de sanering van de grond en mogelijk ook al met de sloop van enkele gebouwen.

Het gemeentebestuur hecht er waarde aan, de geïnteresseerde Damsters, in de gelegenheid te stellen om nadere informatie in te winnen en de mogelijkheid te bieden om suggesties te doen voor het toekomstig gebruik. Daartoe wordt op 27 april 2009 tussen 16.00 uur en 19.00 uur een inloopmiddag georganiseerd in het voormalige kantoor van âDe Eendrachtâ Woldweg 20 in Appingedam. Verschillende partijen en organisaties waaronder de gemeente Appingedam, de provincie Groningen, GGD Groningen, Outline Consultancy en DHV zijn dan aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden en uw opmerkingen aan te horen.

Wij zien u graag op 27 april 2009.

Gewijzigd op: 15-04-2009