Gemeente Dinkelland
Juridische strijd rondom verplaatsing monument Dinkelland ten einde
Op 15 april is het vonnis bekend geworden in de civiele procedure die kunstenaar Peeters had aangespannen tegen de gemeente Dinkelland inzake de inbreuk op auteursrechten door de verplaatsing van het door hem ontworpen vrijheidsmonument in Denekamp
De gemeente moet Peeters E 20.000,- schadevergoeding betalen wegens aantasting van de eer en de naam van Peeters als maker van het kunstwerk. Tevens moet de gemeente een bedrag van E 2.500,- aan Peters vergoeden wegens materiele schade. Peeters had bijna E 70.000,- schadevergoeding geëist.
Toelichting
In het najaar van 2006 heeft de gemeente Dinkelland de heer Peeters ingelicht over de mogelijke verplaatsing van het monument. Deze verplaatsing was onderdeel van het gehele plan voor de herinrichting van het centrum van Denekamp. Door de aanleg van een nieuw centrumplein en de vestiging van horeca aan dit nieuwe plein, moest voor het vrijheidsmonument een nieuwe plek worden gevonden. Wat voorop stond in deze zoektocht, was dat het een waardige plek moest zijn die recht doet aan de gevoelens rondom het monument. Het proces is heel zorgvuldig aangepakt, waarbij veelvoudig overleg is gevoerd met de klankbordgroep en de Rijksmonumentendienst.
De plek die uiteindelijk is gekozen, bij de Rooms Katholieke kerk, is helemaal heringericht om zo een passend herdenkingsplein te creëren.
Kunstenaar Peeters was het niet eens met de verplaatsing en stapte naar de rechter. De kwestie is eerst verschillende keren door de Commissie Bezwaarschriften behandeld. De gemeente is in al deze procedures in het gelijk gesteld. Ook in de hierop volgende gerechtelijke procedures werd Peeters niet in het gelijk gesteld. Op 4 maart 2009 heeft de bestuursrechter in Almelo het beroep van Peeters inzake de verleende bouwvergunning en de vrijstelling ongegrond verklaard. "De gemeente Dinkelland heeft terecht de bouwvergunning en de vrijstelling verleend ten behoeve van de verplaatsing van het vrijheidsmonument", was toen de uitspraak van de rechter.
Wat nog restte was de civiele procedure die Peeters had aangespannen inzake de inbreuk op de auteursrechten.
Wethouder Eric Kleissen: "Ik ben blij dat er nu eindelijk een einde is gekomen aan deze juridische strijd die volgens mij al veel te lang heeft geduurd. Neemt niet weg, dat we niet helemaal tevreden zijn over de uiteindelijke afloop, hoewel het vonnis veel lager uitvalt dan de eis van Peeters.
Wij hebben als gemeente uiterst zorgvuldig gehandeld in het hele traject dat tot verplaatsing heeft geleid, en dat is ook bevestigd door de diverse uitspraken die gedurende het traject zijn gedaan, zowel door de commissie bezwaarschriften als de rechter.
Denekamp heeft nu een prachtig herdenkingsplein waar diverse herdenkingen op een waardige manier kunnen plaatsvinden. Gelet op de emotionele waarde van dit vrijheidsmonument, zien wij af van hoger beroep. Het gaat nu om een principieel vraagstuk rondom auteursrecht en daar willen wij de aanstaande dodenherdenking niet mee belasten."
Gemeente Dinkelland