Gemeente Almelo

Oproep aan hondenbezitters: geen honden in weilanden

15 april 2009 - Op twee Almelose boerenbedrijven zijn in totaal bij acht koeien neospora infecties vastgesteld. neospora is een parasiet die voorkomt in hondenpoep. Hoewel honden hiervan niet altijd ziek worden, lopen drachtige koeien kans op een miskraam of een doodgeboren kalf. Baasjes die met hun hond wandelen in het buitengebied, worden uitdrukkelijk verzocht om hun hond(en) uit de weilanden te houden. Het Waterschap Regge en Dinkel heeft een deel van de oevers aan de Loolee als aanlijngebied benoemd.

Wanneer een hond de neospora parasiet met zich meedraagt, zit deze ook in de ontlasting. Een hond met Neospora, kan griepachtige verschijnselen vertonen. Een koe loopt een neospora-besmetting meestal op na het eten van gras of kuilvoer met eitjes van de neospora-parasiet. Is een koe eenmaal besmet geraakt, dan is zij `drager' voor de rest van haar leven. Telkens wanneer een besmette koe drachtig is, eindigt één op de drie gevallen in een vroeggeboorte of een misvormd kalf.

Neospora parasiet
De neospora parasiet in beeld

Wel of niet aanlijnen
De politie, het Waterschap Regge en Dinkel en de Gemeente Almelo krijgen regelmatig meldingen uit het buitengebied over loslopende honden die hun behoefte doen in de weides. Bovendien jagen sommige honden de koeien en paarden in de weides op.
Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening mogen baasjes hun hond buiten de bebouwde kom in de openbare ruimte zonder lijn laten rondlopen. Weilanden - al dan niet omheind - zijn particulier bezit en dus geen openbare ruimte. In bosgebieden en direct langs waterlopen mogen honden niet van de paden afwijken. Bepaalde delen van het buitengebied kunnen tot `aanlijngebied' worden benoemd. Hierbinnen bent u verplicht uw hond aan te lijnen.

Oevers Loolee: honden aan de lijn
Vanwege de neospora-infecties en de problemen die loslopende honden in weilanden veroorzaken, heeft het Waterschap Regge en Dinkel besloten om een deel van haar gronden langs oevers van de Loolee als `aanlijngebied' aan te merken. Met borden worden bezoekers gewezen op de verplichting om de hond aan te lijnen. De politie en de buitengewoon opsporingsambtenaren gaan de komende tijd in dit gebied extra toezicht houden.

Tips
Om verdere besmettingen te voorkomen, worden hondenbezitters gevraagd om:

* honden alleen de behoefte laten doen in de wegberm of op andere plaatsen waar rundvee niet in aanraking komt met hondenuitwerpselen;

* honden in het buitengebied aan te lijnen op plaatsen waar rundvee in aanraking kan komen met hondenuitwerpselen.