Gemeente Winterswijk


Intensieve aanpak permanente bewoning recreatiewoningen

14 april 2009

actualisatie beleid 'Aanpak van permanente bewoning recreatiewoningen' Intensieve aanpak permanente bewoning recreatiewoningen

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de gewijzigde beleidsnota 'Aanpak van permanente bewoning recreatiewoningen Winterswijk' vast te stellen. De nota leidt ertoe dat permanente bewoning van recreatiewoningen nog intensiever wordt aangepakt. De nota wordt op 13 mei in de commissie Burger en Ruimte behandeld. Op 28 mei neemt de gemeenteraad een besluit.

De actualisatie van het beleid volgt op een schrijven in 2008 van minister Cramer van VROM aan alle gemeenten om een duidelijke beleidskeuze te maken. Met de beleidsnota 'Aanpak van permanente bewoning recreatiewoningen Winterswijk' kiest de gemeente Winterswijk voor een intensieve aanpak die in lijn is met de actieve handhaving van de afgelopen jaren. De nieuwe nota stelt voor de aanpak verder te intensiveren door onder meer het aantal fysieke controles op de recreatieparken uit te breiden en de tarieven van de last onder dwangsom te verhogen.

Handhaving
Bewoners die in overtreding zijn door het permanent bewonen van een recreatiewoning, krijgen te maken met juridische maatregelen. In eerste instantie wordt een last onder dwangsom opgelegd van ¤ 1.000 per week met een maximum van ¤ 50.000. Het betalen van de dwangsom betekent niet dat de overtreding is beëindigd. Als de overtreding na het innen van de dwangsommen nog niet is beëindigd, kan er een hogere dwangsom opgelegd worden. Ook kan de gemeente besluiten tot het toepassen van bestuursdwang. Toepassing van het strafrecht wordt ook niet uitgesloten.

Tijdelijke bewoning in geval van calamiteit
Ook tijdelijke bewoning van een recreatiewoning is niet toegestaan omdat dit in strijd is met het bestemmingsplan. In de praktijk blijkt echter dat er met name bij calamiteiten zoals brand, of bij de verbouwing van een woning de behoefte bestaat om tijdelijk in een recreatiewoning te wonen. Op 8 april 2009 heeft het college van burgemeester en wethouders daarom besloten om voor deze situaties een apart beleid te ontwikkelen waarin het al dan niet uitgeven van tijdelijke ontheffingen geregeld kan worden.

Achtergrond
Permanente bewoning van recreatiewoningen is een landelijk voorkomend verschijnsel. De gemeente Winterswijk treedt al sinds 1995 op tegen overtredingen op dit gebied. Dit gebeurt via bestemmingsplannen en via een actief handhavingsbeleid.