Gemeente Breda

Breda verkoopt aandelen Essent en wordt aandeelhouder van Enexis

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten te participeren in Enexis (het Netwerkbedrijf van Essent) en in een aantal andere Essent-vennootschappen.

Daarnaast wil het college meewerken aan de verkoop van de huidige aandelen in het Productie en Leveringsbedrijf (PLB) van Essent N.V. Op 27 mei wordt tijdens de aandeelhoudersvergadering een formeel besluit genomen over de participatie in Enexis. De verkoop van de Essent aandelen levert voor Breda circa 1,9 miljoen op.

Netwerkbedrijf

Het huidige belang van Breda in Essent NV is minimaal en bedraagt 0,0157%. Als gevolg van het in werking treden van de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON), worden de distributie (gerelateerde) activiteiten van Essent gesplitst van de commerciële energieactiviteiten (opwekking, handel en levering van energie en milieuactiviteiten). Dit gebeurt tot op aandeelhoudersniveau.

Onder de naam Enexis Holding N.V. is per 1 januari 2009 het netwerkbedrijf van start gegaan voor de netwerkactiviteiten.

Netwerkbedrijven moeten wettelijk in overheidshanden blijven. Alle huidige aandeelhouders van Essent worden bij de juridische splitsing aandeelhouder van Enexis in dezelfde verhouding als de aandelen nu zijn verdeeld in Essent NV.

Productie- en Leveringsbedrijf

De Raad van Bestuur van Essent N.V. vraagt haar aandeelhouders om hun belangen in de commerciële activiteiten van Essent N.V. te verkopen aan het Duitse energiebedrijf RWE. Enexis holding maakt geen deel uit van deze verkooptransactie.

Na uitgebreid onderzoek hebben de grote aandeelhouders (een aantal gemeentes en provincies) inmiddels besloten om tot verkoop van hun aandelen over te gaan. In de provincie Noord-Brabant loopt daartoe nog een onderzoek. Gezien het minimale bezit van Breda richt het college zich op de besluitvorming van de grote partijen. Dat betekent dat het college vooralsnog heeft besloten de aandelen van Essent N.V. te verkopen en toe te treden tot de overeenkomst tussen Essent en het Duitse energiebedrijf RWE: de zogenoemde Offer, Sale and Purchase Agreement.

Daarnaast betekent de voorgestelde toetreding dat de gemeente Breda aandeelhouder wordt in diverse andere rechtspersonen/vennootschappen ten behoeve van de noodzakelijke transactiestructuur (onder andere een vennootschap die een vordering op het netwerkbedrijf Enexis heeft en vennootschap Essent Milieu).

Gemeenteraadsreden kunnen (via de commissie Bestuur) tot 1 mei reageren op dit voorlopige besluit. Op 14 mei zal het college een definitief besluit nemen.

Breda, 15 april 2009