Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2009

Groente en fruit goed tegen dikkedarmkanker 15 april 2009

Mensen die veel groente en fruit eten, blijken 20 tot 25 % minder kans te hebben op het ontwikkelen van dikkedarmkanker dan mensen die dit weinig doen. Dit geldt echter alleen voor mensen die niet roken. Voor rokers lijkt het eten van groente en fruit de kans op dikkedarmkanker juist te verhogen. Dit blijkt uit onderzoek Pdf-document (161Kb) dat door het RIVM is uitgevoerd in EPIC, een grote Europese studie naar de relatie tussen voeding en kanker.

In Nederland worden ieder jaar ongeveer 11.000 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld. Daarmee neemt dikkedarmkanker, na borstkanker, de tweede positie van meest voorkomende kankervormen in Nederland in. Meer dan 40% van alle gevallen van darmkanker in Nederland zou voorkomen kunnen worden met een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond lichaamsgewicht.

In het EPIC onderzoek (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) zijn ongeveer 500.000 Europeanen ondervraagd over hun eetgewoonten, rookgedrag en andere leefgewoonten en daarna zon 8,5 jaar gevolgd. Mensen die 600 gram of meer groente en fruit per dag zeiden te eten, blijken 20 tot 25 % minder kans te hebben op het ontwikkelen van dikkedarmkanker dan mensen die 220 gram of minder eten. Dit werd echter alleen gezien voor mensen die niet roken. Voor rokers lijkt het eten van groente en fruit de kans op dikkedarmkanker juist te verhogen. Bescherming tegen dikkedarmkanker door het eten van groente en fruit lijkt dus af te hangen van het rookgedrag.

Eerdere studies hebben geen of zwakke relaties laten zien tussen het eten van groente en fruit en het risico op dikkedarmkanker. De meeste van deze studies onderzochten deze relatie echter niet apart voor rokers en niet-rokers. De tegengestelde effecten bij rokers en niet-rokers, die gezien werden in de EPIC studie, kunnen mogelijk de afwezigheid van een beschermend effect van groente en fruit op dikkedarmkanker in de literatuur verklaren. Ondanks de omvang van de EPIC studie, zal meer onderzoek nodig zijn om deze bevinding te ondersteunen. Wanneer het volksgezondheidbeleid om te stoppen met roken verder versterkt zou worden, dan hebben nog meer mensen baat bij het beschermende vermogen van groente en fruit op de ontwikkeling van dikkedarmkanker.

100 jaar RIVM
In 2009 bestaat het RIVM 100 jaar. Het begon in 1909 als klein laboratorium voor de inspecteurs van de volksgezondheid. Hun grootste uitdaging was levensmiddelenonderzoek en de bestrijding van Spaanse griep, difterie, tuberculose, tyfus en syfilis. Nu 100 jaar later, is het RIVM uitgegroeid tot hét kennisinstituut op het gebied van Infectieziekten; Preventie, Ziekte en Zorg; Milieu en Leefomgeving; en Voeding Geneesmiddelen en Consumentenveiligheid.

EINDE BERICHT