2009
Groente en fruit goed tegen dikkedarmkanker
15 april 2009
Mensen die veel groente en fruit eten, blijken 20 tot 25 % minder kans
te hebben op het ontwikkelen van dikkedarmkanker dan mensen die dit
weinig doen. Dit geldt echter alleen voor mensen die niet roken. Voor
rokers lijkt het eten van groente en fruit de kans op dikkedarmkanker
juist te verhogen. Dit blijkt uit onderzoek Pdf-document (161Kb) dat
door het RIVM is uitgevoerd in EPIC, een grote Europese studie naar de
relatie tussen voeding en kanker.
In Nederland worden ieder jaar ongeveer 11.000 nieuwe gevallen van
dikkedarmkanker vastgesteld. Daarmee neemt dikkedarmkanker, na
borstkanker, de tweede positie van meest voorkomende kankervormen in
Nederland in. Meer dan 40% van alle gevallen van darmkanker in
Nederland zou voorkomen kunnen worden met een gezond voedingspatroon,
voldoende lichaamsbeweging en een gezond lichaamsgewicht.
In het EPIC onderzoek (European Prospective Investigation into Cancer
and Nutrition) zijn ongeveer 500.000 Europeanen ondervraagd over hun
eetgewoonten, rookgedrag en andere leefgewoonten en daarna zon 8,5
jaar gevolgd. Mensen die 600 gram of meer groente en fruit per dag
zeiden te eten, blijken 20 tot 25 % minder kans te hebben op het
ontwikkelen van dikkedarmkanker dan mensen die 220 gram of minder
eten. Dit werd echter alleen gezien voor mensen die niet roken. Voor
rokers lijkt het eten van groente en fruit de kans op dikkedarmkanker
juist te verhogen. Bescherming tegen dikkedarmkanker door het eten van
groente en fruit lijkt dus af te hangen van het rookgedrag.
Eerdere studies hebben geen of zwakke relaties laten zien tussen het
eten van groente en fruit en het risico op dikkedarmkanker. De meeste
van deze studies onderzochten deze relatie echter niet apart voor
rokers en niet-rokers. De tegengestelde effecten bij rokers en
niet-rokers, die gezien werden in de EPIC studie, kunnen mogelijk de
afwezigheid van een beschermend effect van groente en fruit op
dikkedarmkanker in de literatuur verklaren. Ondanks de omvang van de
EPIC studie, zal meer onderzoek nodig zijn om deze bevinding te
ondersteunen. Wanneer het volksgezondheidbeleid om te stoppen met
roken verder versterkt zou worden, dan hebben nog meer mensen baat bij
het beschermende vermogen van groente en fruit op de ontwikkeling van
dikkedarmkanker.
100 jaar RIVM
In 2009 bestaat het RIVM 100 jaar. Het begon in 1909 als klein
laboratorium voor de inspecteurs van de volksgezondheid. Hun grootste
uitdaging was levensmiddelenonderzoek en de bestrijding van Spaanse
griep, difterie, tuberculose, tyfus en syfilis. Nu 100 jaar later, is
het RIVM uitgegroeid tot hét kennisinstituut op het gebied van
Infectieziekten; Preventie, Ziekte en Zorg; Milieu en Leefomgeving; en
Voeding Geneesmiddelen en Consumentenveiligheid.
EINDE BERICHT
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu