Mannen vinden zorgende vader en werkende moeder vanzelfsprekend

15/04/2009 09:54

Taskforce DeeltijdPlus

Werkgevers en werknemers: arbeidsparticipatie van vrouwen omhoog


De Nederlandse cultuur belemmert mannen om te zorgen en vrouwen om te werken. Dit zeggen (jongeren)vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties. Huibrecht Bos (voorzitter VNO-NCW-Jong), Bart Robben (bestuurslid MKB Jong), Klaas Pieter Derks (voorzitter CNV Jong), Rutger Groot Wassink (initiatiefnemer PapaPlus), Richard Steenborg (voorzitter MHP) en Martijn de Wildt (lid Taskforce DeeltijdPlus) slaan de handen ineen om een oplossing te vinden voor de wens van de huidige generatie mannen om zorg en werk te combineren.

Doorbreek het taboe over ontaarde moeders en ambitieloze vaders

De sociale partners spraken elkaar tijdens een diner pensant, geïnitieerd door de Taskforce DeeltijdPlus (TDP), over de vraag hoe de arbeidsparticipatie van vrouwen en de zorgtaken bij mannen vergroot kunnen worden. Belangrijkste conclusie van de mannen: de huidige taboes moeten verdwijnen. 'Een fulltime werkende vrouw is een ontaarde moeder en een zorgende vader heeft per definitie geen ambitie. Naar dit heersende ouderwetse idee is onze maatschappij ingericht, terwijl voor de huidige generatie zorg en carrière combineren vanzelfsprekend is. Nu moeten zowel vrouwen als mannen te veel moeite doen om dit daadwerkelijk te realiseren,' vat Martijn de Wildt de discussie samen.

Flexibilisering van arbeid biedt mannen mogelijkheid te zorgen

Binnen veel organisaties leeft de opvatting nog altijd dat de wens om in deeltijd te werken gelijk staat aan het in de kast zetten van een loopbaan met perspectief. De mannen pleiten daarom voor flexibilisering van arbeid. Flexibele werktijden en thuiswerken moeten de norm worden, waarbij organisaties niet op aanwezigheid sturen, maar op prestaties. Een fulltime werkweek kan dus prima een zorgdag omvatten indien men afspraken maakt over de te behalen resultaten. En zo komt de gehekelde salarisachteruitgang, een gevoelig punt bij mannen, ook niet aan de orde.

'Mannen willen niet per se minder werken, zo blijkt uit het onderzoek 'Nederland Deeltijdland' van het SCP, maar ze willen wel naast een fulltime baan zorgdragen voor de kinderen. Deze zorgtijd moeten ze opeisen,' stelt De Wildt namens de deelnemers aan het debat. 'Tegelijkertijd moeten vrouwen die in deeltijd werken hun wens om carrière te maken meer kracht bijzetten.'

Voorkom verspilling van vrouwelijk talent

Zowel de (jongeren)organisaties van werkgevers als werknemers vinden het belangrijk dat vrouwen weer of meer kunnen werken om zo de verspilling van vrouwelijk talent te voorkomen. Wanneer werkgevers flexibel werken niet mogelijk maken, doen ze niet alleen hun werknemers maar ook zichzelf te kort. Ze lopen immers talentvolle vrouwen mis.

Het is de overtuiging van de sociale partners dat de mogelijkheid om flexibel te werken altijd aanwezig is. De heersende cultuur in organisaties wordt veelal in stand gehouden door mannen aan de top die traditioneel denken in het kostwinnersmodel. Door zelf het goede voorbeeld te geven kunnen zij een bijdrage leveren aan de nodige cultuurverandering binnen bedrijven.





http://www.meerurenwerken.nl