Nederlandse Hartstichting

Hartstichting onderzoekt als eerste Goede Doel maatschappelijke impact

14-4-2009

Investering van ¤ 20 miljoen levert voordeel voor onze maatschappij van minstens ¤ 81 miljoen.

Persbericht

DEN HAAG, 14 april 2009 - De Nederlandse Hartstichting heeft een maatschappelijke impact ?betreffende acute hartinfarcten in Nederland- van ten minste ¤ 81 miljoen op jaarbasis. Dit bereikt de Hartstichting met een investering van circa ¤ 20 miljoen per jaar in wetenschappelijk onderzoek en preventie/voorlichting. De Hartstichting is de eerste goede doelen organisatie die onderzoek laat doen naar haar maatschappelijke impact.

De Erasmus School of Economics heeft een model ontwikkeld om de maatschappelijke impact van de Hartstichting te meten. De eerste deelstudie betreft het ziektebeeld acuut hartinfarct. De afgelopen 25 jaar is bereikt dat minder mensen een hartinfarct krijgen, minder mensen sterven aan een hartinfarct en dat de kwaliteit van leven na een hartinfarct flink is verhoogd. Ten gevolge daarvan zijn de kosten van ziekteverzuim en de gezondheidszorgkosten in relatie tot het acute hartinfarct flink gedaald. Ruim 8% van dit succes is toe te schrijven aan het werk (gefinancierd wetenschappelijk onderzoek en preventie/voorlichting) van de Nederlandse Hartstichting.

De onderzoekers berekenen de maatschappelijke impact in Euro's. De baten van de verminderde sterfte en de verbeterde kwaliteit van leven na een hartinfarct blijken minstens ¤ 886 miljoen op jaarbasis, ¤ 73 miljoen hiervan komen voor rekening van de Hartstichting. De daling van de maatschappelijke kosten in relatie tot verminderd productieverlies en verminderde medische kosten is berekend op ¤ 96 miljoen op jaarbasis. Hiervan komt ca. ¤ 8 miljoen op conto van de Hartstichting.

Hans Stam, directeur Hartstichting: "Je moet kunnen laten zien wat je de maatschappij teruggeeft. Juist nu, in de Hartweek, wanneer we geld vragen van de Nederlandse bevolking. Ik ben verheugd dat we kunnen laten zien dat de Hartstichting met een investering van ¤ 20 miljoen op jaarbasis een voordeel voor de maatschappij oplevert van minstens ¤ 81 miljoen".


---