Openbaar Ministerie


* >Geen sprake van antedateren akte hoger beroep door Rechtban...

Geen sprake van antedateren akte hoger beroep door Rechtbank en OM Leeuwarden

14 april 2009 - Arrondissementsparket Leeuwarden

De rijksrecherche heeft het feitenonderzoek naar de gang van zaken bij het instellen van hoger beroep afgerond. Het proces-verbaal betreffende het onderzoek is door het Openbaar Ministerie Assen beoordeeld. De daaruit voortkomende conclusies zijn op 6 april jl. aan de hoofdofficier van parket Leeuwarden aangeboden. OM Assen stelt vast dat met betrekking tot het instellen van hoger beroep in de zaak waarin het Gerechtshof te Leeuwarden op 13 januari 2009 arrest heeft gewezen, noch de griffier noch de officier van justitie onrechtmatig heeft gehandeld. Van antedateren van de appèlakte is geen sprake. Tevens concludeert OM Assen dat de griffie niet heeft `geknoeid' met akten.

Het OM Leeuwarden gaf opdracht voor dit onafhankelijke feitenonderzoek naar aanleiding van een artikel in de Leeuwarder Courant van 30 januari 2009. Daarin werd gesteld dat in akten van hoger beroep - die na de wettelijke termijn zijn ingediend - de datum van indienen vervalst zou worden.

Het onderzoek vond onder leiding van de hoofdofficier van het arrondissementsparket Assen plaats om onafhankelijkheid te waarborgen. Het feitenonderzoek heeft zich gericht op de procedure rond het instellen van hoger beroep en het opmaken door de griffie van een appèlakte.