Gemeente Lelystad

Met het voorjaar de tuin in

Dinsdag 31 maart 2009

In april vestigt de gemeente Lelystad via posters, advertenties en artikelen extra aandacht op het nut van het gescheiden aanbieden van gft-afval. Op zaterdag 11 april 2009 kunnen inwoners van Lelystad tussen 08.00 en 12.00 uur gratis een aanhangwagen compost meekrijgen van Orgaworld bij de milieustraat op de Zeeasterweg.

Campagne

Als dank aan de inwoners voor het goed scheiden van het gft-afval! Iedere volle groene bak van 140 liter die inwoners aan de weg zetten, staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost! GFT Daar kun je iets mee!

Met het voorjaar de tuin in

We hebben al weer een paar mooie dagen gehad. Heerlijk om dan in de tuin te werken. Een goed moment voor extra aandacht aan het scheiden van groente-, tuin- en fruitafval.

Extra aandacht

De gescheiden inzameling van gft-afval levert meer milieuvoordelen op dan de meeste mensen beseffen. De komende periode besteedt Lelystad, net als veel andere gemeenten, extra aandacht aan de gescheiden inzameling van gft-afval. Met de campagne `gft, daar kun je iets mee!' laat ook Lelystad zien welke nuttige producten gft-afval oplevert.

Compost en biogas

Van gft wordt compost en biogas gemaakt. Nuttige producten die heel veel voordeel bieden. Gft-afval verwerken tot biogas en compost is namelijk goedkoper dan verbranden en ook beter voor het milieu. Biogas kan gebruikt worden om erop te rijden of, in de toekomst, zelfs mee te koken. Het levert bovendien elektriciteit en warmte op. Maar er zijn meer voordelen: door compost te gebruiken kan er bespaard worden op kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Bovendien brengt compost voedingsmiddelen terug in de grond. En dat is weer goed voor de voedselproductie. De eerste stap hiervoor zet je gewoon thuis, met het scheiden van gft-afval.

Schoon

Goede en bruikbare compost en brandstof krijg je alleen als het gft-afval niet vermengd is met ander afval. Als er te veel restafval in de groene container terechtkomt, kan het afval niet meer omgezet worden in nuttige producten. Hoe meer gft-afval er gescheiden wordt, des te meer brandstof en compost eruit gewonnen kan worden. Op dit moment wordt slechts de helft van de totale hoeveelheid gft-afval gescheiden aangeboden en verwerkt. De andere helft verdwijnt tussen het restafval en wordt verbrand. Zonde!


---