Gemeente Tilburg

Persbericht
10 april 2009

Graffitibestrijding Binnenstad en Reeshofpark

Gemeente betaalt schoonmaakkosten verwijderen graffiti

Het college heeft deze week besloten om de graffiti-overlast in de Binnenstad en het Reeshofpark aan te pakken. Daarvoor wordt een pilot gestart in mei van dit jaar. Het project start met een eenmalige schoonmaakactie. Vervolgens controleert een schoonmaakploeg van het Brabants Afval Team (BAT) de Binnenstad en het Reeshofpark wekelijks op graffiti. De gemeente betaalt de kosten voor het verwijderen van de graffiti. Pandeigenaren in de binnenstad moeten toestemming aan de gemeente verlenen om de graffiti te verwijderen. De pilot heeft een looptijd van 20 maanden.

Wethouder Johan van den Hout (schoonhouden stad): "De binnenstad en ook het Reeshofpark verloederen door de graffiti. Mensen voelen zich daardoor minder veilig op straat. Dat willen we tegen gaan. In de binnenstad konden mensen al een contract afsluiten met de gemeente om graffiti te laten verwijderen. Maar veel binnenstadbewoners vonden dat te duur. En toch blijven de meldingen binnen stromen bij de gemeente. Vandaar dat we het nu op een andere manier vorm hebben gegeven." Bij de behandeling van de begroting 2011 komt het college met een voorstel voor structurele aanpak van graffiti in Tilburg.

Aangifte

Graffiti heeft een verloederend effect op het straatbeeld. Het snel verwijderen van graffiti ontmoedigt daders om nogmaals graffiti aan te brengen. Daarnaast zorgt het voor een schone stad. De afgelopen jaren zijn in Tilburg 39 graffitispuiters op heterdaad betrapt. Het loont de moeite om aangifte te doen. Dit kan via internet (www.politie.nl) of telefoonnummer 0900-8844.

Legale graffitiplaatsen

De gemeente geeft ruimte aan graffitikunstenaars. Hiervoor is een aantal legale graffitiplaatsen beschikbaar gesteld, te weten in het Westerpark, aan de Kruizemuntweg (Wandelbos), in de Hall of Fame (St. Cesiliastraat), bij het Skatepark Gasthuisring en de Skateplek in het Reeshofpark. Zo kunnen graffitikunstenaars op een verantwoorde manier uiting geven aan hun graffititalenten. Dit jaar bekijkt de gemeente of het aantal legale plaatsen uitgebreid kan worden.

Sinds 1998 hanteert de gemeente het uitgangspunt dat eigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van graffiti. Alleen bij racistische of aanstootgevende graffiti verwijdert de gemeente de graffiti. Sinds 2006 konden pandeigenaren in de binnenstad een contract afsluiten met de gemeente voor het verwijderen van graffiti. Voor monumentale panden en panden met een beschermd stadsgezicht bestaat al een regeling, deze maken geen onderdeel uit van de pilot.
---