Zomerstand rustgebieden Voordelta

Rijkswaterstaat heeft de gele tonnen bij Bollen van de Ooster, in de zee voor de kop van Goeree, verlegd. Het rustgebied is in de zomerperiode, tussen 1 april en 1 november, bijna twee keer zo klein als in de winterperiode. Watersport en garnalenvisserij voor de Brouwersdam hebben hiermee het komend half jaar meer de ruimte.

In de Voordelta liggen vijf rustgebieden voor de bescherming van zeehonden en vogels. De rustgebieden zijn in 2008 ingesteld op grond van het Natura 2000-beheerplan Voordelta. De rustgebieden zijn gesloten voor bijvoorbeeld watersport en visserij. Ook mag men de droogvallende platen in de rustgebieden niet betreden. De grenzen van de rustgebieden zijn zichtbaar gemaakt met gele tonnen. Ook staan de grenzen op de waterkaarten van de Voordelta.

Bollen van de Ooster is het grootste rustgebied. 's Winters zitten er grotere aantallen zee-eenden bij Bollen van de Ooster dan 's zomers. Daarom kan dit rustgebied na de winter wat kleiner worden gemaakt. De zee-eenden komen met name in de winter om er voedsel te zoeken, te rusten en aan te sterken alvorens weer verder te trekken naar het hoge noorden. Het rustgebied Bollen van de Ooster is 's winters bijna 3000 ha. groot en 's zomers ruim 1500 ha.

Iets verder weg op zee ligt voor de kust van Schouwen-Duiveland het rustgebied Bollen van het Nieuwe Zand. Dit gebied is ruim 1300 ha. groot is. Het is alleen een rustgebied in de winter. Omdat er in de aprilmaand nog vaak zee-eenden verblijven worden de gele tonnen voor 1 mei weggehaald.

Op 1 november worden beide rustgebieden weer ingesteld op de 'winterstand'

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed