Gemeente Heemskerk


maandag, 30 maart 2009

Gratis compost voor inwoners van Heemskerk

Vanaf donderdag 9 april kunnen inwoners van de gemeente Heemskerk gratis compost afhalen bij het afvalbrengstation Tolhek aan de Communicatieweg. De gemeente houdt deze actie samen met HVC, die de compost beschikbaar stelt. Bij deze actie geldt: op is op!

Het deel van het Tolhek waar de compost ligt is vrij toegankelijk. Bij het oprijden van Tolhek kan men rechtdoor rijden, de compost ligt dan aan de linkerkant. Inwoners wordt verzocht zelf een schep mee te nemen, zodat zij de compost zelf in een aanhanger of een meegebrachte zak kunnen scheppen. De compostactie is onderdeel van de campagne 'Gft, daar kun je iets mee'. Iedere volle groene bak van 140 liter staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost. Het verwerken van gft tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en het bespaart grondstoffen. Afval- en energiebedrijf HVC maakt compost van gft-afval. Jaarlijks wordt zo'n 110.000 ton gft verwerkt, tot ongeveer 45.000 ton compost. Een groot gedeelte hiervan gaat naar de land- en tuinbouw, maar ook volkstuinverenigingen, hoveniers en particulieren maken er gebruik van. Compost is een product vol levende organismen en materialen die kunnen dienen als voedsel voor de planten. Met compost is de kringloop rond. Het afval van groente, fruit en tuin wordt omgezet in een product dat teruggebracht wordt in de natuur. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Het is goed voor zowel zand- als kleigrond. Zandgrond krijgt meer samenhang en wordt beter vochthoudend, terwijl kleigrond juist meer lucht krijgt en daardoor beter bewerkbaar wordt. Compost gemengd met wat aarde is ook goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde. Ten slotte gaat compost ook bodemziekten tegen.

Gft is meer dan compost
Van gft kun je meer maken dan alleen compost. Door vergisting krijg je biogas. Dit gas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor energieproductie. Ook kun je het opwerken tot aardgas. Een ton gft is goed voor 72 kubieke meter aardgas (1.000 autokilometers). Dit gas wordt gebruikt als groene brandstof voor de transportsector. In de toekomst kun je er zelfs mee koken. Door het afval thuis te scheiden, kun je hier zelf aan bijdragen. Het mooiste van dit alles is dat vergisten geen invloed heeft op de hoeveelheid compost die je kunt maken.
---