Sterrenwacht Sonnenborgh


De hemel in kaart

9 april t/m 15 november 2009

Ongeveer honderd bijzondere hemelkaarten uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn gedigitaliseerd en beschreven. Nu, in het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009 kunnen ze op de website 400 Jaar sterrenkijker door iedereen met een klik op de muis tevoorschijn gehaald worden.

Wie de unieke kans wil grijpen om een deel van de prachtige kaarten ook in het echt te bewonderen kan terecht in de tentoonstelling De hemel in kaart in Sonnenborgh . Beroemde sterrenatlassen als die van Andreas Cellarius (1661) en minder bekende, zeldzame exemplaren spelen de hoofdrol. Een bijzondere gelegenheid, want deze eeuwenoude en prachtig ingetekende hemelkaarten verlaten niet vaak de depots van de Universiteitsbibliotheek.

In de tentoonstelling De hemel in kaart kun je zien hoe sterrenkundigen door de eeuwen heen het heelal in beeld brachten. De hemelcartografen tekenden op de sterrenkaarten heel gedetailleerd de prachtigste mythologische figuren, bijbelse taferelen, of juist wetenschappelijke instrumenten die tijdens de Verlichting tot de verbeelding spraken. Door al die pracht en praal werd het zelfs lastig om een sterrenbeeld terug te vinden. De komst van de telescoop, nu zo'n 400 jaar geleden veranderde de kijk op het firmament voorgoed.