Ingezonden persbericht


De wachtlijst Wsw

Sinds 1 januari 2008 is de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) veranderd. Met een wsw-indicatie heeft u nu meer rechten en mogelijkheden. U mag, als u op de wsw-wachtlijst staat, weten wat uw plaats is op de wachtlijst. Andere veranderingen zijn dat u nu zelf begeleid werk kunt zoeken. En dat u kunt meepraten met de gemeente over de Wsw. In dit artikel kunt u meer lezen over de wachtlijst.

Waarom is er een wachtlijst?
Om te kunnen werken via de Wsw is er geld nodig. Voor begeleiding op uw werk en aanpassingen op uw werkplek bijvoorbeeld. Helaas is er in Nederland niet genoeg geld om te zorgen dat iedereen met een wsw-indicatie via de Wsw kan werken. Daarom komen mensen die een wsw-indicatie krijgen meestal eerst op een wachtlijst. Zij wachten dan totdat er geld is waarmee zij via de Wsw kunnen werken. De regering denkt hard na over een oplossing voor de wachtlijst.

Mag ik werken als ik op de wachtlijst sta?
U kunt gaan werken via de Wsw als u aan de beurt bent. U staat op de wachtlijst omdat u niet zonder begeleiding bij een reguliere werkgever kunt werken. Gaat u toch zonder begeleiding bij een reguliere werkgever werken? Dan kunt u uw wsw-indicatie verliezen. U kunt dan blijkbaar werken zonder begeleiding en u heeft dan geen recht op werk via de Wsw. Als u op de wachtlijst staat mag u wel vrijwilligerswerk doen.

Hoe kan ik bezig blijven als ik op de wachtlijst sta? De gemeente of het UWV kan u een scholings- of activeringstraject aanbieden. U bent dan wel actief, maar houdt uw plek op de wachtlijst. Vraag bij de gemeente waar u woont hoe dit daar geregeld is. U mag ook aan de slag als vrijwilliger.

Plek op de wachtlijst
U mag nu vragen wat uw plek is op de wachtlijst. Dat kan bij de gemeente. U komt op de wachtlijst op de datum waarop u uw wsw-indicatie kreeg.

Hoe werkt de wachtlijst?
De wachtlijst kan op twee manieren werken:

1. de mensen die het langst op de wachtlijst staan, zijn het eerst aan de beurt, of
2. de gemeente heeft regels gemaakt over de wachtlijst. Deze regels staan dan in de gemeentelijke verordening over wachtlijsten of wachtlijstbeheer. Die regels kunt u opvragen bij de gemeente waar u woont.

Wat voor regels kan de gemeente maken voor de wachtlijst? Bij sommige gemeenten hoeven bepaalde mensen wat minder lang te wachten. Bijvoorbeeld schoolverlaters: jonge mensen die net van school komen. Het is belangrijk dat zij snel aan de slag kunnen. Want zij vergeten snel weer wat zij geleerd hebben. Natuurlijk moeten de andere mensen op de wachtlijst wél aan de beurt komen. Daar moet de gemeente voor zorgen.

Meer informatie over de veranderingen in de Wsw
Heeft u nog vragen?
Ga dan naar de afdeling sociale zaken in de gemeente waar u woont. Bel of mail met de wsw-infolijn.
Of kijk op het internet.

Wsw-infolijn tel: 030-284 6050. De wsw-infolijn is bereikbaar van ma t/m do van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur E-mail wsw-infolijn@programmavcp.nl
Internet www.aanhetwerkmetdewsw.nl en www.programmavcp.nl


---- --
De wachtlijst Wsw

Sinds 1 januari 2008 is de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) veranderd. Mensen met een wsw-indicatie (wsw'ers) hebben nu meer rechten en mogelijkheden. Zij mogen als zij op de wachtlijst staan, weten wat hun plaats is op de wachtlijst. Andere veranderingen zijn dat zij nu zelf begeleid werk kunnen zoeken. En dat zij kunnen meepraten met de gemeente over de Wsw. In dit artikel kunt u meer lezen over de wachtlijst.

Plek op de wachtlijst
Wsw'ers mogen nu vragen wat hun plek is op de wachtlijst. Dat kan bij de gemeente of het sw-bedrijf. Zij komen op de wachtlijst op de datum waarop zij hun wsw-indicatie kregen.

Mogen wsw'ers werken als zij op de wachtlijst staan? Wsw'ers kunnen gaan werken via de Wsw als zij aan de beurt zijn. Zij staan op de wachtlijst omdat zij niet zonder begeleiding bij een reguliere werkgever kunnen werken. Gaan zij toch zonder begeleiding bij een reguliere werkgever werken? Dan kunnen zij hun wsw-indicatie verliezen. Zij kunnen dan blijkbaar werken zonder begeleiding en zij hebben dan geen recht meer op werk via de Wsw. Mensen die op de wachtlijst staan mogen wel vrijwilligerswerk doen.

Hoe kunnen wsw'ers bezig blijven als zij op de wachtlijst staan? De gemeente of het UWV kan een scholings- of activeringstraject aanbieden. Wsw'ers zijn dan wel actief, maar houden hun plek op de wachtlijst. Vraag bij de gemeente waar de wsw'er woont hoe dit daar geregeld is. Wsw'ers mogen ook aan de slag als vrijwilliger.

Hoe werkt de wachtlijst?
De wachtlijst kan op twee manieren werken.

1. De mensen die het langst op de wachtlijst staan, zijn het eerst aan de beurt. Of
2. de gemeente heeft regels gemaakt over de wachtlijst. Deze regels staan dan in de gemeentelijke verordening over wachtlijsten of wachtlijstbeheer. Die regels kunt u opvragen bij de gemeente waar u woont.