Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Schout & Schepenen race 2009 met nog meer deelnemers

Sint-Annaland, 9 april 2009

Burgemeesters en wethouders van meer dan 20 gemeenten in de zuidwestelijke Delta zullen dit jaar deelnemen aan de traditionele Zeeuwse Schout & Schepenen race. Zij verzamelen zich in de ochtend van zaterdag 20 juni 2009 in het clubhuis van Watersportvereniging Sint-Annaland om van daaruit een wedstrijd te zeilen aan boord van traditionele Zeeuwse platbodems. Dit bijzondere evenement heeft tot doel de bestuurders van deze gemeenten dichterbij de watersport te brengen en de recreatieve en economische mogelijkheden ervan te belichten.

Tijdens Het Zeeuws Palaver dat aan de wedstrijd vooraf gaat, wisselen zij met elkaar van gedachten over de mogelijkheden en de promotie van de waterrecreatie in het zuidwestelijke Delta gebied. Verschillende inleiders, waaronder de Zeeuwse gedeputeerde Harry van Waveren, HISWA voorzitter André Vink, Rijkswaterstaat topman Hans van der Togt en N.V. Economische Impuls Zeeland directeur Gerbert van der Wal zullen daartoe verschillende aspecten van deze economische groeipeiler belichten. Na de lunch schepen de Colleges in op hoogaarsen en andere typisch Zeeuwse klassieke schepen, die door de Stichting Behoud Hoogaars ter beschikking worden gesteld. Het startschot van de wedstrijd valt om 14.00 uur en de wedstrijd op de Krabbenkreek is ook vanaf de wal goed te volgen.

Op dat moment hebben de sponsoren en hun gasten er al een zeiltocht op gecharterde klipperaken op zitten en kunnen zij de verrichtingen van de gemeentebestuurders vanaf hun schepen op veilige afstand gadeslaan. De hele armada wordt gecompleteerd door schepen van Rijkswaterstaat, politie te water, gemeentelijke brandweer en vanzelfsprekend boten van de eigen watersportvereniging. Tussen de bedrijven door vaart de jeugd van Watersportvereniging Sint-Annaland een wedstrijd in optimisten, geeft de brandweer een duikdemonstratie en als klap op de vuurpijl demonstreert de KNRM een reddingsactie. Er is dus sprake van een wervelend watersportevenement.

Na de finish voor het clubgebouw keren de colleges van B&W, sponsoren en gasten in de haven terug en verzamelen zich voor de feestelijke prijsuitreiking door de Commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs. De winnaar van vorig jaar, gemeente Breda, zal de wisseltrofee wellicht moeten afstaan. Maar wie neemt hem nu in ontvangst?

Het evenement heeft plaats onder auspiciën van de Stichting Schout & Schepenen Race en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies en sponsoring van overheden en bedrijfsleven.