Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Platform Ambachtseconomie 'stroopt de mouwen op'
* Ambachtseconomie: onbekend en ondergewaardeerd, maar heel belangrijk
* Blijvend tekort aan vakbekwame mensen
* 10 punten actieplan voor imago en perspectief
* Ambachtseconomie biedt perspectief tegen jeugdwerkloosheid
* Twintig leden vormen uitdagende mix

Den Haag, 9 april 2009 - In perscentrum Nieuwspoort in Den Haag is vanochtend het Platform Ambachtseconomie officieel van start gegaan. Symbolisch stroopten de aanwezige platformleden onder wie René Paas, Cisca Dresselhuys, Arjo Klamer, Mei Li Vos en Walther Tibosch de mouwen op voor de ambachtseconomie. De ambachtseconomie is één van de belangrijkste sectoren van de Nederlandse economie en biedt werk aan ongeveer 900.000 mensen in zo'n 200.000 bedrijven. De sector kampt met een blijvend tekort aan vakbekwame mensen. De leden van het Platform gaan aan de slag om het belang van de ambachtseconomie hoger op de maatschappelijke en politieke agenda te zetten. Ze doen dat door het imago en perspectief van de ambachten bij de tijd te brengen en door in samenwerking met overheid, onderwijsinstellingen, brancheorganisaties en anderen het onderwijs op te waarderen en het ondernemersklimaat voor ambachtelijke beroepen te verbeteren.

Crisis en jeugdwerkloosheid
De ambachtseconomie blijkt in tijden van economische crisis minder conjunctuurgevoelig dan andere sectoren. Ambachtsmensen voorzien vaak in een directe behoefte, zoals een loodgieter of een opticien. Sommige sectoren floreren zelfs in crisistijden zoals de reparatieambachten. Werknemers die toch hun baan verliezen kunnen altijd terugvallen op hun vakmanschap en daardoor relatief snel ander werk vinden. Het Platform Ambachtseconomie wil jonge mensen en zij-instromers interesseren voor een baan in de ambachtseconomie. Het betreft een sector die, juist nu, jonge mensen kansen biedt. Met gerichte (vak)opleidingen die werk en opleiding combineren, kunnen jongeren met talent slagen in de maatschappij en een baan vinden in de ambachtseconomie. Daarmee levert deze economie een actieve bijdrage aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid.

Leden van het Platform Ambachtseconomie
Het Platform Ambachtseconomie bestaat uit leden met een invloedrijke positie of autoriteit in de wereld van de ambachten, en met een grote passie voor het ambacht. Het Platform kent twintig leden die als ambassadeur of expert optreden: Pieter Jan Biesheuvel, Joop Daalmeijer, Cisca Dresselhuys, Wilma Gillis-Burleson, Jos de Goey, Foppe de Haan, Peter van Heeswijk, Loek Hermans, Peter van Hoesel, Ariane Inden, Piet Kalle, Arjo Klamer, Hans Nelson (secretaris), Henk Oosterling, René Paas, Harry Starren, Walther Tibosch, André Timmermans, Nicole Uniquole en Mei Li Vos. Speerpunten zijn het verbeteren van het imago van de ambachten, het herwaarderen van het ambachtelijke beroepsonderwijs, het versterken van het ondernemerschap van vakmensen en het stimuleren van het ambachtelijke ondernemersklimaat. Het Platform Ambachtseconomie is een initiatief van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA). Meer informatie over het Platform is te vinden op www.ambachtseconomie.nl

Citaten van Platformleden
Foppe de Haan, bondscoach Jong Oranje: "Ik denk dat het heel belangrijk is dat als je wat kunt maken, en je maakt dat, dat je dan ook trots bent dat je het hebt gemaakt. Het is voor de ontwikkeling van mensen hartstikke belangrijk dat je de kwaliteiten van mensen zo optimaal mogelijk benut. We kijken volgens mij naar die kwaliteiten, de handwerk kwaliteiten, veel te weinig."

Loek Hermans, voorzitter MKB Nederland: "Een carrière in het ambacht is altijd een hele goede keuze. Want er zal altijd werk zijn. Er is altijd behoefte aan loodgieters. Altijd behoefte aan mensen die een technische installatie kunnen maken. Altijd behoefte aan websitebouwers. Altijd behoefte aan mensen die gewoon iets kunnen doen. Niet alleen maar iets bedenken maar het ook gewoon kunnen uitvoeren. Zonder die uitvoerders, mensen die het écht kunnen, draait de samenleving gewoon niet."

René Paas, voorzitter CNV: "Ik ben de kleinzoon van een bakker en een boer. Maar ik heb vooral net een huis laten bouwen. En als je dan geen band hebt met ambachtslieden dan krijg je hem wel. Tegelzetters, timmerlieden, loodgieters, alles kwam over de vloer. En ik ben echt nog steeds diep onder de indruk. Ik heb zelf geprobeerd een kast te bouwen. Het object is te bezichtigen bij ons op de zolder en ik ben blij dat echte vakmensen de hele rest hebben gedaan."

Harry Starren, directeur De Baak: "Ambachtslieden voegen uitvoeringskwaliteit toe aan de economie. Kenniseconomie is hoog creatief, hoog opgeleid, maar heeft uitvoeringskwaliteit nodig en ambachtslieden kunnen dat aanbrengen. En zonder die twee lukt het niet."

Noot voor de redactie (