Eerste Whatnight 9 april 2009 in Tilburgs @ BCM


TILBURG, 20090326 -- Onder de naam Whatnight organiseert Whatspace in opdracht van Bureau Cultuurmakelaar Tilburg vijf grote presentaties. De eerste Whatnight vindt plaats op donderdag 9 april 2009 om 20.00 uur in @BCM, Wilhelminapark 53, Tilburg.

Kunstenaars Jan van der Ploeg en Peter Fengler stelden het programma van deze eerste Whatnight samen. Zij werken van 2 tot en met 9 april in @BCM, de nieuwe tentoonstellingsruimte van Bureau Cultuurmakelaar. Onderdeel van het project is ook de samenwerking van kunstenaar Piet Dieleman met eerstejaars studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Het verrassende resultaat wordt op 9 april aan het publiek gepresenteerd tijdens Whatnight #1 @ BCM.

Intuïtieve leidraad voor het Whatnight#1 vormen de begrippen `Spontane Organisatie' versus 'Spontaan Dogmatisme'. Deze begrippen gaan over de werkmethode van de kunstenaars en dragen een tegenstelling in zich die de kunstenaars bewust opzoeken. De werkmethode van Van der Ploeg zou je kunnen scharen onder Spontaan Dogmatisme, terwijl je de werkwijze van Fengler zou kunnen toeschrijven aan Spontane Organisatie. Welk soort `spontaan' werk is er vanuit deze manier van werken binnenkort in @BCM te verwachten?

Spontaan Dogmatisme
De Amsterdamse kunstenaar Jan van der Ploeg (1959) staat nationaal en internationaal bekend om zijn monumentale muurschilderingen waarin ritme, herhaling en monochrome kleurvlakken beeldbepalende middelen zijn. Daarnaast gebruikt hij sinds 1997 Grip in zijn schilderijen. Dit motief is een readymade die afkomstig is van de handgrepen in kartonnen verhuisdozen: de horizontale rechthoekige vorm. Deze steeds terugkerende, herkenbare vorm is een belangrijk uitgangspunt in zijn werk omdat hij deze vorm binnen de context van zijn schilderij kan verplaatsen zonder daarbij veranderingen aan te hoeven brengen. Iedere muurschildering is op iedere locatie anders in kleur en formaat doordat Van der Ploeg steeds andere combinaties van Grips maakt en kiest. Dit verklaart enigszins het begrip Spontaan, vanwege de mogelijkheid tot verplaatsing van het motief, en het Dogmatisme, vanwege de steeds terugkerende, herhalende Grip-vorm binnen de context van zijn werk.

Spontane Organisatie
De beelden van de Utrechtse kunstenaar Peter Fengler (1964) zijn als een `caleidoscopisch evenement' waarin hij zich bezig houdt met beeldende kunst, performance en muziek. Hij speelt in verschillende bands zoals Coolhaven, Poolmongool en Sspier. Daarnaast runt hij in Rotterdam Club De Player. Zijn werk is doordrenkt van experiment en komt ongedwongen en zonder strikt vooropgezet plan tot stand. Zelf omschrijft hij zijn werk als: `Langzaam begint het zich te vormen' en `Het breit zich aan elkaar'. Het zijn beelden die deels op zichzelf staan en deels een vermenging met elkaar vormen. Fengler combineert op associatieve wijze veel soorten materiaal en spullen, zoals elektromotortjes, waarmee hij zijn beelden opbouwt. Geluids- en lichteffecten vormen daarin een terugkerend onderdeel, hij nodigt regelmatig collega muzikanten uit waardoor er een groter, breder geheel ontstaat. Fengler wil zich vooral niet laten beperken maar probeert het liefst zoveel mogelijk uit. Hij lijkt te werken binnen het kader van het onbegrensde, wat werkt en wat werkt niet?

Whatspace
organiseert de serie van vijf Whatnights op uitnodiging van Bureau Cultuurmakelaar. Whatspace is een nieuw initiatief van de Tilburgse kunstenaars Koen Delaere, Bas van den Hurk en Olivier Nijs. Whatspace initieert en organiseert korte, kwalitatief goede en internationaal georiënteerde kunstprojecten. Zonder een vaste plek te hebben en met de stad als open ruimte zoekt Whatspace de dialoog en de confrontatie op met het publiek.

Bureau Cultuurmakelaar (BCM)
is een gastvrij en stimulerend podium voor prikkelende en creatieve ideeën in Tilburg en daar buiten. BCM levert een positieve bijdrage aan ontmoeting en uitwisseling tussen lokale en (inter-)nationale podia, kunstenaars, onderwijs en bedrijfsleven. Met tentoonstellingen op bijzondere locaties, verrassende ontmoetingingsavonden, boeiende gesprekken en een spraakmakend multidisciplinair Festival van het Absurde is Bureau Cultuurmakelaar de verbindende schakel tussen stad en cultuur.





Whatspace