Ingezonden persbericht
Persbericht
Rekenkamercommissie onderzoekt aanbestedingsbeleid in gemeente Montfoort
Rekenkamercommissie Triangel heeft in 2008 het aanbestedingsbeleid van de gemeente Montfoort onderzocht.
In haar rapport constateert de commissie dat uit het onderzoek blijkt dat:
. niet in alle gevallen is vast te stellen dat steeds op de meest voordelige manier wordt ingekocht;
. het huidige beleid niet is aangepast aan de actuele richtlijnen;
. de praktische uitvoering van het aanbestedingsbeleid verbetering behoeft.
Het college van Montfoort geeft in zijn reactie op het onderzoeksrapport aan dat eind 2008 nieuw beleid is vastgesteld. De rekenkamercommissie constateert dat haar aanbevelingen terug te vinden zijn in 16 uitgangspunten zoals die zijn opgenomen in het nieuwe beleid.
Het onderzoek naar het aanbestedingsbeleid van de gemeente Montfoort heeft tot doel het inzicht in de uitvoering van het beleid en de eventuele mogelijkheden te verkennen. Op grond daarvan is nagegaan in hoeverre bijdragen kunnen worden geleverd aan het vergroten van de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gevoerde beleid.
Het onderzoek naar het aanbestedingsbeleid van de gemeente Montfoort beperkt zich tot de inkoopfunctie van goederen en diensten en het aanbesteden van werken.
Ten aanzien van die inkoopfunctie gaat het om het aspect van doelmatigheid waarbinnen de bedrijfseconomische verwerving van goederen en diensten resp. het aanbesteden van werken is verzekerd. Meer specifiek gaat het tevens om de zuinigheid van die verwerving. Of het gewenste effect wordt bereikt met het omschreven beleid is onderdeel van de toets op doeltreffendheid.
Vanwege zijn kaderstellende rol dient de raad de hoofdlijnen van het aanbestedingsbeleid aan te geven als uitkomst van een politieke discussie. In ieder geval zal het betreffende beleid consistent moeten zijn met het door de raad vastgestelde programma i.c. de wijze waarop met het aanbesteden wordt omgegaan. Voorts is het van belang dat de doelen die ter zake worden gesteld helder en meetbaar zijn geformuleerd zodat controle achteraf mogelijk is.
Bij de uitvoering gaat het om het concretiseren van het beleid voor inkoop en aanbesteden in operationele beleidsregels. De criteria voor het beoordelen van een doelmatige uitvoering hebben betrekking op het bereiken van een kwalitatief goed resultaat bij een minimale inzet van middelen.
Op grond van het uitgevoerde onderzoek en de daarin opgenomen bevindingen trekt de rekenkamercommissie ondermeer de volgende conclusies:
Het uitgangspunt dat vanuit bedrijfsmatig oogpunt steeds gezocht wordt naar de optimale prijs-kwaliteit verhouding van de inkoop wordt door de bevindingen uit het onderzoek niet bevestigd. Uit de dossiers is niet in alle gevallen eenduidig af te leiden of steeds op de meest voordelige wijze is ingekocht.
Voor zover de rekenkamercommissie heeft kunnen nagaan is het huidige beleid niet aangepast aan de nieuwe richtlijnen die in 2005 van kracht zijn geworden. De in de nota gehanteerde bepalingen en grenswaarden dateren uit 2001 terwijl er ten aanzien van de juiste procedures verwezen wordt naar het Uniform Aanbestedingsreglement.
Met betrekking tot de veelal uitbestede activiteiten omtrent de voorbereiding van de aanbesteding en de controle op de uitvoering van grote werken, is niet helder in hoeverre de gemeente vanuit haar eigen verantwoordelijkheid toetst of de werkzaamheden doelmatig en doeltreffend zijn gerealiseerd.