NEN


Normontwerp gepubliceerd voor brandgedrag behandeld hout

woensdag 8 april 2009, 16:04

Er is een Europese norm gepubliceerd voor hout dat met brandvertragende middelen is behandeld. Deze norm is nu voor commentaar beschikbaar. De sluitingsdatum voor commentaren van belanghebbende partijen is 29 mei 2009.

NEN-EN 15912:2009 Ontw. geeft de classificatie-eisen voor de duurzaamheid van het brandgedrag van houtproducten die met brandvertragende middelen zijn behandeld. Het gaat om houtproducten die binnens- of buitenshuis worden toegepast. De producten moeten initieel aan de gevraagde brandgedragclassificatie voldoen. Daarnaast moeten producten voor toepassing buitenshuis minimaal voldoen aan de eisen voor de duurzaamheid van het brandgedrag voor de specifieke toepassing, ook na versnelde of natuurlijke verwering. Voor producten voor toepassing binnenshuis geldt dat de wateropnamecapaciteit beperkt mag zijn.
De eisen in de norm zijn van toepassing op massief hout en op houtproducten (bijvoorbeeld meubels en isolatieproducten van cellulose) die met brandvertragende middelen zijn geïmpregneerd of een oppervlaktebehandeling hebben ondergaan.

Informatie
Een commentaarformulier is op te vragen bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 165 of e-mail inge.vanschie@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over de norm of het normalisatieproces: ir. Annemieke Venemans, telefoon (015) 2 690 280 of e-mail annemieke.venemans@nen.nl.