Andreas Manna Stichting viert 15 jarig jubileum
De Andreas Manna Stichting (AMS) is een Hoogeveense stichting die werkt onder kinderen in nood in Afrika. Voor die kinderen zetten vrijwilligers zich het hele jaar in met groot enthousiasme, door het voeren van acties in stad en regio. Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de stichting is opgericht. Sindsdien is er veel moois gebeurd en is er een goede basis gelegd voor duurzame hulp aan kinderen in acute crisissituaties. Dat is reden voor een feestje. Dit jubileumfeest wordt gehouden op zaterdag 9 mei 2009 in De Vredehorst", Zuidwoldigerweg 30 te Hoogeveen. Het feestelijke programma start om half twee. Er wordt teruggeblikt op de betekenis van 15 jaar AMS voor kinderen in Afrika. De ambassadeur van Oeganda, mevrouw Mirjam Blaak die van oorsprong Nederlandse is maar nu volledig Oegandese, zal nieuwe toekomstplannen van de stichting onthullen en uitleg komen geven over de noodzaak daarvan. Ook de ambassadeur van Kenia heeft haar komst toegezegd. De coördinator van het project in Ghana, Samuël Ntumy en zijn vrouw Lucy, zijn aanwezig om de diverse Nederlandse overheden te bedanken. Daarnaast zal ook Ds. Otieno, coördinator van het project in Kenia aanwezig zijn. Wethouder Ton Bargeman zal namens het gemeentebestuur van Hoogeveen een Ghanees cadeau in ontvangst nemen uit handen van Ntumy, als dank voor de hulp die is ontvangen van de diverse Nederlandse overheden. Om 17.15 uur is er een heus Afrikaans buffet waarna er 's avonds om acht uur een feestelijk concert begint met de Afrikaanse band Ayimbidi a Mfumu, die samen met Elly & Rikkert en hun band een concert geven in puur Afrikaanse sfeer. De stichting nodigt haar achterban en iedere geïnteresseerde uit voor de jubileumdag. Van tevoren wil de organisatie graag weten hoeveel mensen 's middags en voor de maaltijd komen. Daartoe kan men zich opgeven vóór 15 april a.s. Dat is mogelijk via de website: www.andreasmanna.org onder de knop "Nieuws", of via 0618640759. Voor het concert om 19.30 uur, zijn er kaarten te koop aan de zaal.
De AMS zet projecten op voor kinderen in Afrika in nood, die worden uitgevoerd door locale Afrikaanse partners onder dezelfde naam. In Afrika worden bases opgezet, voor dienstverlening aan kinderen in nood. In Nederland worden de middelen gerealiseerd, de Afrikanen leveren zelf mensen met kennis van zaken die de projecten coördineren en uitvoeren. Deze mensen weten uiteraard zelf het best om te gaan met hun klimaat en cultuur en kunnen putten uit een bestaand netwerk die ook een draagvlak vormt in de locale samenleving. De stichting probeert zoveel mogelijk de lokale politiek en de traditionele overheid samen met de omringende gemeenschap, bij de realisering te betrekken en te laten meehelpen. Daarom zendt de AMS geen mensen uit Nederland uit om daar te werken. Door van locale Afrikaanse kennis gebruik te maken wordt de economie in de omgeving gestimuleerd. Daarbij draait het vooral om de ontwikkeling van de eerste zorg: voedsel, kleding, onderdak, schoon drinkwater, elektriciteit, gezondheidszorg en onderwijs. Daarnaast worden kleine zelfvoorzieningsprojecten opgezet. Op deze manier levert de AMS een duurzame bijdrage aan de voor ontwikkelingswerk gestelde millenniumdoelen. Door de bouw van opvanghuizen voor straat-, zwerf- en weeskinderen, realiseert de stichting een veilige plaats voor kinderen en biedt daarmee duurzame mogelijkheden voor de toekomst van de kinderen die er onderdak vinden. Daar waar op locatie in Kenia bijna de gehele middengeneratie is gestorven aan aids, is in Ghana geen plaats in het ouderlijk huis vanwege de grote armoede en leven kinderen gedwongen op straat. Met hulp van de AMS worden de kinderen beschermd tegen vormen van slavernij en ritueel en seksueel misbruik. In plaats van het leven op straat, krijgen ze de mogelijkheid om een opleiding te volgen. Voor het realiseren van acties doet de stichting een beroep op vrijwilligers in de wijde regio. Ook elders in het land zijn er hier en daar plaatselijke werkgroepen. Het gaat de AMS niet zonder meer om het genereren van geld, maar men wil tegelijkertijd het grote belang en de waarde van ontwikkelingswerk benadrukken. Zo is bijvoorbeeld voor leerkrachten en zeer bruikbaar lespakket samengesteld.
Hoe is het werk ontstaan? In Kenia bleef het huisje leeg dat gebouwd was voor de zoon van dominee William Otieno, die plotseling overleed aan de gevolgen van een verkeersongeval. In dat huisje nam Otieno toen 10 weeskinderen op. Nu 15 jaar later zijn er allerlei faciliteiten gerealiseerd waar meer dan 50 kinderen baat bij hebben samen met hun vriendjes in de omgeving. De kinderen gaan allemaal naar een school en van deze eerste kinderen hebben sommigen een baan gevonden terwijl anderen studeren, zoals aan de universiteit van Nairobi. In Ghana begon het in 2001. Daar werd eerst een pand gehuurd waar ruim 60 kinderen per dag een maaltijd konden krijgen en voor 4 jongeren een opleiding betaald. Drie jaar later is er grond aangekocht waarop inmiddels een dagopvang, een workshop met een stafhuis, een keuken en een eetzaal is gebouwd, naast dat er schoon drinkwater en elektriciteit is gerealiseerd. Dagelijks komen er ongeveer 150 kinderen naar het project die een maaltijd krijgen. De eerste vleugel van de nachtopvang is bijna klaar. Nog dit jaar gaan een aantal kinderen die in crisis verkeren, instromen om dag en nacht de juiste zorg te ontvangen. Zodat ze beschermd worden tegen de gevaren van de straat. Voor meer informatie over de stichting, haar activiteiten en voor informatie over de jubileumdag kunt u kijken op de website www.andreasmanna.org
Ineke Prins
06-18640759
---- --