Technische Universiteit Delft

Lunchconcert TNW: Stabat Mater van Pergolesi

door M&C

Studium Generale

09 april 2009 | 12:45 uur
plaats: Faculteit TNW, Lorentzweg 1, Delft

door Marloes Campo (sopraan) en Aletta Wubben (alt) m.m.v Jan Willem van der Kamp (viool), Hans van der Weide (viool), Kees van Haaren (altviool) en Agnes Jas (cello)

Het Stabat Mater (in c klein) van Giovanni Battista Pergolesi is misschien wel de meest bekende versie van het Stabat Mater, een cyclus van gezangen over Maria welke waarschijnlijk omstreeks 1300 is geschreven door Jacopone da Todi. De compositie dateert uit 1736. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater gecomponeerd door Alessandro Scarlatti, dat tot dan toe elke Goede Vrijdag in Napels was opgevoerd, te vervangen.

Andere componisten zoals Johann Sebastian Bach gebruikten themaâs uit het werk, zoals indertijd wel vaker gebeurde (Bach gebruikte het Stabat Mater als basis voor het motet Tilge, Höchster, meine Sünden, BWV 1083). Waarschijnlijk heeft Pergolesi het Stabat Mater met tussenpozen geschreven. Het slotkoor schreef hij toen hij op zijn ziekbed lag. Pergolesi had namelijk het zeer gevaarlijke TBC, waardoor hij op 26-jarige leeftijd stierf.

Zoals altijd zorgt de faculteit TNW voor gratis koffi e en thee tijdens dit concert. Neem gerust je boterhammen mee.

Marloes Campo en Aletta Wubben zijn beiden werkzaam op de TU Delft. Zingen is meer dan een hobby en dat is zeker te horen tijdens dit lunchconcert.

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Â

Â
Â