Ingezonden persbericht



---


Persbericht

Leeuwarden, 23 maart 2009

Junior World Cup 2009
14th international korfball tournament under 19

Recordaantal korfballanden op Junior World Cup 2009 in Leeuwarden

Een recordaantal van veertien landen van drie continenten neemt van donderdag 9 april tot en met zondag 12 april 2009 deel aan de Junior World Cup (JWC); het internationaal korfbaltoernooi voor de jeugd dat voor de 3e keer op rij in sportcentrum Kalverdijkje in Leeuwarden wordt georganiseerd. De opening van de JWC is op donderdag 9 april om 19.30 uur in sportcentrum Kalverdijkje. Bij de opening zullen teams van verschillende korfbalverenigingen uit het hele land op bijzondere wijze met elkaar in duel gaan. Voorafgaand aan de opening wordt er vanaf 17.00 uur een clinic gegeven door de bondscoach van het Nederlands team; Jan Sjouke van den Bos. Publiek is daarbij welkom! De finale van de JWC is op zondag 12 april om 16.30 uur.

De JWC is een toernooi voor spelers en speelsters onder de negentien jaar uit een groot aantal al ervaren korfballanden in Europa, maar ook uit nieuwe korfballanden ver daarbuiten. De JWC bestaat sinds 1996. Ieder jaar doen er weer nieuwe landen aan het toernooi mee. Nieuwkomer dit keer is India. Dit land gaat de strijd aan met korfballende teams uit België, Chinees Taipei, Duitsland, Catalonië, Rusland, Roemenië, Polen, Engeland, Tsjechië, Hongarije, Zuid-Afrika, Portugal en natuurlijk Nederland.

Finale
De teams zijn verdeeld in twee poules. De winnaar van elke poule strijdt in de finale om de Klaas van Weperenbokaal. Vorig jaar was Nederland de winnaar. Maar doordat buitenlandse teams als bijvoorbeeld die van Rusland, Engeland en Duitsland zich snel ontwikkelen, is het steeds minder vanzelfsprekend dat ons land als beste uit de bus komt.

Groeiende belangstelling
De korfbalsport, van oorspong een echte Nederlandse sport, mag zich verheugen in een groeiende belangstelling in het buitenland. Zo is de Internationale Korfbal Federatie, dat deel uitmaakt van het Koninklijk Nederlands korfbalverbond (KNKV), op dit moment bezig met de introductie van korfbal in Panama. In Latijns- Amerika, in Brazilië, de Dominicaanse Republiek en Argentinië wordt ook al gekorfbald.

Organisatie
Het JWC is ieder jaar weer een groot evenement voor de Friese korfbalverenigingen Sparta (Warten), Mid Fryslân (Reduzum/Grou), WWC Keuning (Mantgum) en KV Leeuwarden (Leeuwarden) die dit evenement organiseren. Veel van de buitenlandse spelers en speelsters, coaches en trainers krijgen onderdak bij leden van deze verenigingen. De JWC wordt mede mogelijk gemaakt door bv SPORT.

Meer informatie over de JWC is te vinden op www.juniorworldcup.net


---

Noot voor de redactie,