Ingezonden persbericht


Nunspeet, 9 april 2009,

SP Noordwest Veluwe stuurt brief aan gemeentelijke poltici over verkoop NUON

De SP-afdeling Noordwest Veluwe vraagt in een brief aan de gemeentelijke politici in Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Elburg aandacht voor de argumenten tegen de verkoop van het nutsbedrijf NUON. De vier gemeenten hebben aandelen in dit bedrijf vanuit het voormalige gasbedrijf GAMOG. Het zogenaamde GAMOG-verband heeft 8% van de aandelen in het bedrijf.

In de brief wijst SP-afdelingsvoorzitter Jaap Zwaal op enkele punten die bij de overname door het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall spelen. Hij twijfelt aan het groene imago van het bedrijf omdat er relatief veel gebruik wordt gemaakt van kolen en kernenergie om elektriciteit op te wekken, iets dat het bedrijf in zijn communicatie wegpoetst door vooral op het gebruik van wind- en waterkrachtenergie te wijzen. De winning van steen- en bruinkool zorgt in Oost-Duitsland voor veel overlast en schade aan het landschap terwijl de topman van het bedrijf de belangrijkste klimaatadviseur van de Duitse premier Merkel is. Een ander argument tegen de verkoop is het gebrek aan aardgasvelden. NUON bezit enkele eigen aardgasvelden terwijl Vattenfall in deze markt afwezig is.Toch was de toegang tot aardgas een belangrijk argument om NUON in de etalage te zetten.

Voor de klanten pakt deze fusie slecht uit. Vattenfall moet veel geld voor de overname lenen. Het merk NUON blijft in Nederland de komende vier jaar bestaan, maar in België en Duitsland verdwijnt het merk NUON. Juist in Oost-Duitsland heeft NUON veel teleurgestelde klanten van Vattenfall mogen verwelkomen: met tien procent marktaandeel in vier jaar tijd als gevolg.

Wat de SP betreft zijn de Nederlanders geen melkkoe voor de internationale ambities van het Zweedse bedrijf en moet NUON in overheidshanden blijven. De publieke energiebedrijven Essent, NUON, Eneco en Delta moeten stoppen met geldverslindende reclamecampagnes om elkaars klanten te lokken en gaan werken aan het zelf opwekken van energie en groene stroom. Daarnaast kunnen ze samen gas en elektriciteit kopen. Topsalarissen en te snel afsluiten van stroom en gas kan door de overheidsaandeelhouders worden tegengehouden.

De SP blijft de komende weken actievoeren tegen de verkoop van het nutsbedrijf via de site www.zezijnnuts.nl en op straat.