Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, donderdag 2 april 2009

Sterke Verhalen anno 1609 in Nationaal Archief

start eerste publiekscampagne

Het Nationaal Archief in Den Haag herbergt een schat aan verhalen! Sterke en ongelooflijke verhalen, zakelijke maar ook ontroerende verhalen, grote en kleine verhalen, maar vooral belangrijke verhalen over onze eigen geschiedenis. Nog te weinig mensen weten het Nationaal Archief te vinden als een rijke bron van informatie. Met de publiekscampagne 'Sterke Verhalen anno 1609' in het Nationaal Archief wordt een begin gemaakt met het verder bekendmaken van de mogelijkheden in het Nationaal Archief.

Flessenpost en een reis naar New York

De publiekscampagne Sterke Verhalen bestaat uit de boeiende actie-website http://sterkeverhalen.nationaalarchief.nl/ met daarop een visualisatie van een aantal Sterke Verhalen. Daarnaast is er een prijsvraag waarbij bezoekers van de website een sterk verhaal per flessenpost naar New York kunnen sturen, met als hoofdprijs: een echte reis naar New York. Verder wordt er digitaal geadverteerd op verschillende relevante websites zoals Quest, National Geographic en Flickr. Aanleiding is het bijzondere jaar 2009 waarin drie grote gebeurtenissen herdacht worden die alle 400 jaar geleden hebben plaatsgevonden: de ontdekking van Nieuw-Amsterdam, het afsluiten van het Twaalfjarig Bestand en 400 jaar handelsbetrekkingen met Japan. Drie Sterke Verhalen!

Hoe de naam Manhattan is ontstaan.

Over de ontdekking van New York - dit jaar 400 jaar geleden - doen nogal wat verhalen de ronde. Het sterkste verhaal is gebaseerd op, hoe kan het ook anders, drank.

Hoe het Twaalfjarig Bestand Aagje fataal werd.
Op 9 april zal het precies 400 jaar geleden zijn dat in Antwerpen het Twaalfjarig Bestand gesloten werd tussen de Spaanse koning, diens aartshertog in de zuidelijke Nederlanden en de Republiek der Verenigde Nederlanden (het noorden dus). Maar wat gebeurde er met Aagje in die tijd?

Hoe een steenhouwer het Japanse handelsverdrag met de Nederlanders bijna om zeep hielp.

Nu met alle Japanse elektronica zou je het niet zeggen, maar in de 17e eeuw stond Japan bepaald niet open voor handel van buitenaf. Sterker nog, er was maar één land in de wereld dat handel mocht drijven met Japan: Nederland. Tót een steenhouwer zijn werk deed....

De clou van deze drie Sterke Verhalen is te vinden op http://sterkeverhalen.nationaalarchief.nl/ te bezoeken vanaf donderdag 2 april om 18.00 uur. Voor meer informatie over de bijzondere herdenkingen zoals de tentoonstelling Weerzien met Manhattan in samenwerking met Rijksmuseum kijk op www.nationaalarchief.nl. En op http://www.flickr.com/photos/nationaalarchief wordt vanaf vrijdag 3 april ook aandacht besteed aan New York en de Sterke Verhalen van het Nationaal Archief.

Wij nodigen u van harte uit op een ontdekkingsreis door de Sterke Verhalen van het Nationaal Archief!


---