Inspectie v/h Onderwijs



09 apr. 2009

Rapportage kwantitatieve resultaten

Op verzoek van staatssecretaris van Bijsterveldt heeft de inspectie onderzoek gedaan naar het gebruik van het bindend studieadvies (BSA). Een BSA is een negatief studieadvies, waaraan een afwijzing is verbonden voor het vervolgen van de opleiding.

Als eerste is een kwantitatief onderzoek uitgevoerd naar het aantal verstrekte BSA's en recente trends hierin. Deze resultaten hiervan worden beschreven in deze tussenrapportage.

In totaal werken 1.009 ho-opleidingen (80 procent) met een bindend studieadvies. In het hbo is het BSA gebruikelijker dan in het wo: 98 procent van de hbo-opleidingen zet het BSA in, tegenover 43 procent van de wo-opleidingen.

In 2007/2008 werd in het hbo ruim 14.000 keer en in het wo ruim 3.900 keer een BSA verstrekt. De aantal studenten met een BSA ligt het hoogst in de sectoren Onderwijs en Economie. In het wo zijn de percentages het hoogst in de sector Recht.

In het vervolgonderzoek wordt de manier waarop het BSA wordt uitgevoerd nader onderzocht. Hierbij wordt onder meer gekeken naar extra begeleiding van studenten die een waarschuwing hebben gehad, gronden waarop een beroep wordt toegekend en verwijzing van studenten naar andere opleidingen.

Het eindrapport, met de kwalitatieve data, wordt verwacht in het najaar van 2009.