Ministerie van Algemene Zaken

NOS, Met het oog op morgen, Radio 1

Radio / TV-interview | 09-04-2009

Minister-president Balkenende, na afloop van de wekelijkse ministerraad over uitstel kilometerheffing, het rapport van de Raad van State en Wilders.

VRAAG:
Is het uitstel van de kilometerheffing een nederlaag voor uw kabinet?


BALKENENDE:
Zo zou ik het niet willen zeggen, omdat het perspectief van de kilometerheffing, kilometerbeprijzing, recht overeind staat. We hebben te maken met fileproblematiek in Nederland. We hebben te maken met het introduceren van een nieuw systeem, alleen dat nieuwe systeem is ingewikkeld. Wat deed zich nu voor? Er is gesproken over de mogelijkheid om met het systeem te beginnen in 2011 voor vrachtwagens. Alleen dat hangt wel samen met de vraag: kan het in technisch opzicht? Eén van de bevindingen van de minister van Verkeer en Waterstaat, de heer Eurlings, was nu juist dat hij echt een paar maanden extra sowieso nodig heeft. Dat hing samen met dingen die het afgelopen jaar al zijn gebeurd. Dus dat betekent dat hij in zijn voortgangsrapportage gewoon eerst heeft aangegeven hoe het zit met de mogelijkheid van introductie.

VRAAG:
Ik begrijp het wel, maar het beeld is wel neergezet: we gaan in deze kabinetsperiode een
onomkeerbare stap zetten, we gaan echt beginnen. Het wordt weer niet gehaald die doelstelling.


BALKENENDE:
Die onomkeerbare stappen die kun je zetten door de kiezen voor wetgeving. Dat doe je door het hele perspectief van het wegnemen van de BPM die op de prijs van de auto zit. Een aantal van dat soort stappen kan je al zetten in deze periode. Er is ook nooit gezegd dat in deze kabinetsperiode de heffing zou zijn geïntroduceerd omdat -waar u op doelde- de vrachtwagens, dat zou sowieso eind 2011 zijn geweest. Ook al na de verkiezingen, na de kabinetsformatie, dus dat is een zaak van het volgende kabinet. Deze periode gaat het er om dat we zeggen: er moeten stappen worden gezet die het perspectief volstrekt helder maken van we gaan met dat systeem beginnen.

VRAAG:
En dat gaat gebeuren dus?


BALKENENDE:
Dat gaat gebeuren.

VRAAG:
Er is ook twijfel in de Tweede Kamer aan de integriteit van minister Eurlings en eigenlijk ook twijfel aan uw eigen CDA van ze belijden met de mond wel dat ze voor zijn, maar diep in hun hart zijn ze niet voor. Bent u fan van de kilometerheffing?


BALKENENDE:
Het is zo dat dit systeem gewoon nodig is. Dat zeg ik ook voluit en dat geldt ook voor minister Eurlings. Het is goed om nog eens te zeggen dat hij ook in de Ministerraad heeft aangegeven dat hij vierkant achter het systeem staat. Maar dat staat ook niet ter discussie. De vraag is alleen wanneer kun je dat doen, wanneer kun je de zaak introduceren op een verantwoorde manier dat je niet op een gegeven moment met fouten te maken krijgt. Dat vind ik een heel relevant punt en zo is er ook over gesproken. Niet over de heffing als zodanig, alleen over de technische aspecten.

VRAAG:
Nu is het de laatste twintig jaar zo geweest dat grote projecten vaker zijn uitgesteld. Dat lijkt me dit project ook weer te gebeuren. Bent u niet bang dat dit uitstel schadelijk is voor het aanzien van de politiek?


BALKENENDE:
Ik geloof het niet. Wanneer iedereen ervan overtuigd is dat we een ander systeem nodig hebben, wanneer we in deze kabinetsperiode die besluiten nemen die nodig zijn, dan is er wat mij betreft geen enkele reden voor enige twijfel.

VRAAG:
Tjeenk Willink heeft wat uitspraken gedaan over het aanzien van de politiek. Hij vraagt zichzelf of het Nederlandse politieke systeem toekomstbestendig is, omdat er te weinig ruimte is voor politiek debat. Vindt u dat ook?


BALKENENDE:
Ik moet zeggen, ruimte voor debat: we debatteren zeer veel en zeer frequent. Wat ik nu zie, sommige bewindslieden komen soms aan hun eigenlijk werk -in de zin van het aansturen van hun departement, het onderhouden met contacten met het veld- soms weinig of niet toe omdat men bijvoorbeeld heel veel uren in de Kamer doorbrengt. Laat ik een voorbeeld noemen: minister Klink -dat is een beetje bijgehouden- heeft heel veel debatten met de Tweede Kamer. Dus je kan niet zeggen dat er niet wordt gedebatteerd.

VRAAG:
Misschien heeft hij het meer over de grote thema's. Hij gaf zelf als voorbeeld dat de coalitie tijdens de onderhandelingen over het crisispakket drie weken achter gesloten deuren zat en dat heeft het debat drie weken platgelegd. En vervolgens is er een akkoord, maar dan is het niet de bedoeling dat daar nog veel aan veranderd wordt.


BALKENENDE:
Ik moet zeggen dat ik dat zelf op een hele andere manier beleef. Ook ik wist precies hoe in de
Tweede Kamer werd gedacht over de crisismaatregelen. Ik kan nu zo uittekenen wat de SP van zaken vindt en wat de WD er van vindt en wat D66 er van vindt, wat de PW er van vindt. Dat is allemaal bekend. We hebben natuurlijk regelmatig met elkaar gedebatteerd over de vraag hoe de economische ontwikkeling is, wat vinden partijen. Wat hebben wij toen gedaan? Het was noodzakelijk om te spreken met de coalitiefracties, omdat het ging om het aanpassen van het coalitieakkoord, daar heb je elkaar ook voor nodig. Natuurlijk heeft dat tijd gekost.

VRAAG:
Maar dat zegt Willink ook: het is logisch dat het gebeurt binnen ons bestel, maar het effect is dat er te weinig politiek debat is en dat leidt tot meer zwevende kiezers.


BALKENENDE:
Pas daar toch mee op, want onder Lubbers III was er sprake van tussenbalans. Dat heeft ook de partijen toen geraakt. Bij Balkenende II een Paasakkoord gehad, om een ander voorbeeld te noemen.

VRAAG:
Dat is al jaren zo en dat begint nu tegen de politiek te werken.


BALKENENDE:
Dan is de vraag: wat is het alternatief?

VRAAG:
Een ander stelsel in Nederland.


BALKENENDE:
Uiteindelijk moeten er wel zaken worden gedaan. Er moeten op een gegeven moment knopen
worden doorgehakt. Als je nu niet kiest voor de methode die de afgelopen weken is gevolgd... Natuurlijk, het akkoord heeft tijd gekost en ik zie ook wel de kritiek, alleen als je het op een andere manier doet zou je dan ook een debat moeten hebben met de Tweede Kamer daarover, terwijl je weet dat binnen de Tweede Kamer... Men is het wel eens over de kritiek op het kabinet en de duur enzo, maar wanneer het gaat om de inhoud, welke keuzes moet je maken, dan schiet de Kamer ook alle kanten uit.

VRAAG:
Niets veranderen is de beste oplossing?


BALKENENDE:
Niets veranderen, ik vind dat je altijd moet kijken hoe je zaken scherp krijgt wat betreft het debat. Dan is ook de vraag van wat voor een type debat willen we met elkaar? Soms moeten er knopen
worden doorgehakt en dat zijn kabinetsformaties, dat zijn ook de ontwikkelingen van afgelopen weken. Je kunt eigenlijk niet zonder omdat je te maken hebt met echt nieuwe omstandigheden. Dus laten we ook oppassen dat we de illusie hebben dat we alles in één keer zouden kunnen veranderen. Het zit hem volgens mij veel meer in: doen politieke partijen hun werk goed, entameren die het debat ook intern, wordt er echt over visie gesproken, over wat is de toekomst van Nederland? De vraag is natuurlijk ook het zit hem niet zozeer in wat er de afgelopen weken is gebeurd. Het zit hem misschien ook wel eens veel meer in het hyperige klimaat waarin alle zaken worden opgeblazen. Waarin we over elk klein dingetje alweer een debat met elkaar willen. De vraag is: moeten we niet veel meer nadenken over de vraag hoe we Nederland sterk krijgen voor de toekomst, wat zijn de essentiële keuzes op de langere termijn? Heel wat debatten gaan over wat vandaag in de krant staat, betekent volgende week een spoeddebat. Ik denk wel eens: laten we dat ook onder ogen zien of dat mechaniek altijd wel goed is.

VRAAG:
Een liefhebber van het spoeddebat is ook de heer Wilders. Virtueel in de peilingen is hij zo aan het stijgen dat hij zelf begint na te denken over regeren. De keuze is op u gevallen en de WD. Ziet u dat zitten?


BALKENENDE:
Ik ga daar helemaal geen aandacht aan besteden om deze reden: vorig jaar hebben we meegemaakt dat mevrouw Verdonk heel hoog in de peilingen stond.

VRAAG:
Hij kan natuurlijk zakken in de peilingen, maar zou u in principe met de heer Wilders willen regeren?


BALKENENDE:
Daarom moeten we helemaal niet op die vraag in gaan. Toen was ook de vraag van mevrouw
Verdonk, die had geloof ik een perspectief van veertig zetels, ze liet zich al fotograferen voor het Torentje, nu is de heer Wilders in dat soort omstandigheden. Daar wordt ik zelf eerlijk gezegd niet warm of koud van. Wat betreft coalitievorming, daar zitten we nu in. We zitten nu in 2009. We
krijgen verkiezingen, als alles goed gaat, in mei 2011. Er kan nog heel veel gebeuren in de tussentijd. Dus al die vragen over wie met wie vind ik niet erg vruchtbaar. Natuurlijk is het zo dat er wel behoorlijke verschillen zijn. Want als ik nu de afgelopen week ook weer zie hoe het debat gaat: hoe het gaat om bejegen van mensen met een bepaald geloof, hoe is de bejegening van buitenlandse regeringsleiders, hoe kijk je aan tegen het lot van de armste in de wereld? Op die punten zijn gewoon hele grote verschillen. Dat zal dan maar blijken en de komende jaren en bij verkiezingen. Maar ik vind het veel te vroeg om daarover te spreken. Ik zie hele grote politieke verschillen.

VRAAG:
Dat is een duidelijk antwoord. Ik wens u een prettig Pasen.


BALKENENDE:
Dat wens ik u ook en uiteraard alle luisteraars. (letterlijke tekst, ongecorrigeerd)