D66

donderdag 9 april 2009

Becherm kleine scholen: behoud leraar

In Groningen, Friesland, Drenthe en Limburg dreigen kleine basisscholen te verdwijnen als gevolg van demografische krimp. De kleine scholen hebben momenteel al moeite met het organiseren van het onderwijs, maar dit zal nog erger worden wanneer de leerlingenaantallen afnemen. D66 vindt dat kinderen overal goed onderwijs moeten kunnen volgen. D66-kamerlid Boris van der Ham wil dat staatsecretaris Dijksma kleine scholen helpt te overleven

Bescherm kwaliteit

D66 wil wel dat de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd wordt. Juist op plekken waar kinderen met een sociaaleconomische achterstandspositie zitten, is extra aandacht noodzakelijk. Ook moet er voldoende geld zijn voor begeleiding van kinderen met leer en gedragsproblemen.

Leraren

Door de ontvolking van delen van Nederland dreigen leraren hun baan te verliezen. De ervaring leert dat mensen die eenmaal uit het onderwijs verdwijnen, lastig weer terugstappen. Van der Ham stelt voor hier op een creatieve manier te anticiperen: "Leraren die ergens door bevolkingskrimp hun baan verliezen, moeten een perspectief op een nieuwe baan in het onderwijs krijgen. We kunnen ook denken aan omscholing tot Mbo-docenten, of een tegemoedkoming in reiskosten naar andere delen van het land."