GAIA

9 april 2009

GAIA klaagt leed van vleeskonijnen aan

Paascampagne tegen de pijn van het batterijkonijn

Opgesloten in kleine, kale kooien op een bodem van draadgaas, hebben de meeste konijnen in de kwekerij nog minder ruimte dan een kip in een legbatterij. In zo'n kooi zit een moederdier alleen of heel krap met haar jongen. De vleeskonijnen zitten met vier tot acht opeengepakt in een kooi waarin ze nauwelijks kunnen bewegen en niet eens rechtop kunnen staan. Ziekte, en pijnlijke verwondingen aan oren en poten zijn schering en inslag. Door spijsverterings- en ademhalingsproblemen of epidemieën sterft meer dan één op vijf (bijna één op vier) konijnen nog voor het transport naar het slachthuis, ... Kortom, met het welzijn van de batterijkonijnen voor de vleesproductie in ons land is het zeer slecht gesteld. Dat blijkt uit een onderzoek van GAIA. Ter illustratie van al dat konijnenleed toonde GAIA ook beelden die in 2008 en 2009 gefilmd werden in Belgische konijnenkwekerijen en Belgische slachthuizen. In die slachthuizen filmde GAIA slecht bedwelmde, hevig stampende en spartelende konijnen, opgehangen aan één poot, die met een slachthaak werd doorspiesd. Het rapport `De pijn van het batterijkonijn. Over het leed van intensief gekweekte konijnen voor de vleesproductie in België' dat de dierenrechtenorganisatie vandaag op een persconferentie in Brussel voorstelde, toont aan dat de toestand ronduit dramatisch is voor de meer dan een half miljoen konijnen die in België jaarlijks in kwekerijen gehouden worden.

`Stop de pijn van het batterijkonijn'
Onder dat motto lanceerde GAIA haar paascampagne voor het welzijn van batterijkonijnen: een radiospot wordt vanaf vandaag op vijf zenders uitgezonden, er komen sensibiliseringsacties in zeven steden. En met een petitie-actie wil GAIA zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen voor de afschaffing van de konijnenbatterijkooi. GAIA wil ook dat de supermarkten stoppen met vlees van batterijkonijnen te verkopen.

GAIA-paaskonijnen voeren morgen actie
bij Vlaams landbouwminister Peeters en Waals landbouwminister Lutgen én bij federaal minister voor dierenwelzijn Onkelinx.

Het kan (veel) beter, zegt ook dierenarts en konijnendeskundige Inge Overmeire
Het kan nochtans anders en (veel) beter voor de dieren. GAIA filmde namelijk ook een biologische konijnenkwekerij in Vlaanderen en in een alternatief houderijsysteem in Wallonië. In de biologische houderij zitten de dieren op stro in hokken waarin ze veel meer ruimte, daglicht en frisse lucht krijgen. In het alternatieve systeem in Wallonië worden de konijnen gehouden in groepshokken met stro en verhoogde roosters. Dierenarts en konijnendeskundige Inge Overmeire zette vanmorgen op GAIA's persconferentie de voordelen van de alternatieve systemen uiteen: "Rekening houden met het welzijn van dieren staat niet per definitie loodrecht tegenover economische belangen, en berust niet op puur sentiment maar op respect voor de eigenheid van het dier waar we dagelijks mee omgaan." Carrefour b.v. verkoopt ook zogenaamde hoevekonijnen, die in België in ruime(re) hokken op stro worden gehouden. Inge Overmeire heeft het niet voor konijnenbatterijen: "Ik walg ervan", onderstreepte ze. "Kweekkonijnen moeten een beter leven krijgen. Een konijn is een zeer beweeglijk en ook een sociaal dier dat niet thuishoort in kleine kooien."

EU-wetenschappers bevestigen konijnenleed
Het wetenschappelijk panel van het Europees
Voedselveiligheidsbureau (EFSA) schrijft in zijn rapport over het welzijn van konijnen voor vleesproductie in 2005: 'Draadgazen kooibodems hebben veel nadelen: ze zijn oncomfortabel en kunnen de konijnen verwonden, wat tot pijn en infecties kan leiden. Een onaangepaste kooibodem kan veroorzaken: voetzoolkwetsuren bij volwassen konijnen, gebroken botten bij jonge konijnen, en zelfs darmziekten met diarree en sterfte tot gevolg.'

Wat wil GAIA?
Een verbod op het houden van konijnen in batterijkooien. GAIA vraagt ook dat de supermarkten en cateraars vlees van kooikonijnen bannen. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "Batterijsystemen voor konijnen moeten verboden worden. De distributieketens kunnen hierin een bepalende rol spelen. Dat het anders kan, bewijzen de systemen die ook in ons land in gebruik zijn en waarin konijnen in groep worden gehuisvest, in ruime hokken met compartimenten, stro, knaagmateriaal, gepaard met een goed management waarbij dierenwelzijn en hygiëne centraal staan."

Acties en sensibilisering
Een radiospot is vanaf vandaag tot 17 april te horen op Radio 1, Radio 2, Minerva, Vivacité en Bel RTL. En van 14 tot 23 april trekt GAIA door het land met paaskonijnen: in Brussel, Antwerpen, Luik, Hasselt, Bergen, Kortrijk en Charleroi.
GAIA startte ook een petitie voor een verbod op het houden van konijnen in batterijkooien. Surf naar www.gaia.be om de petitie te tekenen.

Paaskonijnen morgen al bij ministers
Morgen krijgen de bevoegde federale en regionale ministers voor Dierenwelzijn en Landbouw (Laurette Onkelinx, Kris Peeters en Benoît Lutgen) vroegtijdig bezoek van de paasklokken. Niet de paashaas maar paaskonijnen zullen de ministers het rapport en een dvd overhandigen, samen met een reuze chocolade paaskonijn.

Bekijk hier de campagnepagina.

Download de petitie.

Download hier het rapport: