Landstede

Niemand is te oud om te leren

Wel jarenlang intern geschoold binnen de WEZO, maar nooit gediplomeerd. Daar gaat snel verandering in komen, want Landstede start in samenwerking met Hogeschool Windesheim een EVC-traject voor medewerkers van de sociale werkplaats. Ik had niet verwacht dat ik ooit nog een mbo-opleiding zou doen, lacht Marian van Galen (46).

Dertig jaar geleden studeerde ze af aan de toenmalige huishoudschool, maar inmiddels via de administratieve afdeling opgeklommen en werkzaam in de secretariële hoek van de WEZO. Dat heet nog eens een carrièreswitch.

Lachend: Toen ik in de huishouding ging werken bleek dat ik allergisch was voor stof. Het kan raar gaan in het leven, want de schoolboeken kunnen weer tevoorschijn komen. Ik heb dertig jaar niet meer in de schoolbanken gezeten. Dat zal wel even wennen zijn, verwacht Van Galen, die samen met Irma Nijboer (45) uitkijkt naar de te volgen certificeringroute. Ze voelen zich vereerd in de rol van proefpersonen. Krijgen we toch nog een voorbeeldfunctie.

Het Erkennen van Verworven competentie-traject zet een proces op gang dat een win-win situatie creëert voor zowel werkgevers als werknemers. Docenten van Landstede fungeren als toetscommissie, waarbij werknemers alsnog hun competenties soms met behulp van een cursus - kunnen verzilveren. We zijn een mens-ontwikkelbedrijf, met als uiteindelijke doelstelling dat onze medewerkers uitstromen of dat we ze elders kunnen detacheren, legt manager bedrijfsvoering Nicole Oolman van WEZO uit.

Dat gaat uiteraard veel makkelijker met een gekwalificeerd mbo-diploma op zak. Uiteindelijk willen we voor al onze medewerkers in beeld krijgen door middel van een persoonlijk ontwikkelingsplan.