Gemeente Lansingerland

Enthousiasme voor ontwerp nieuwe gemeentehuis
Nieuwe gemeentehuis

OP 30 maart is het definitieve ontwerp van het nieuwe gemeentehuis aan de gemeenteraad gepresenteerd.

De raadsleden waren enthousiast over de uitwerking van het ontwerp. De afgelopen negen maanden heeft het ontwerpteam het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis nader uitgewerkt. De klankbordgroep nieuwe gemeentehuis, bestaande uit een kleine actieve groep raadsleden, was in deze periode inhoudelijk betrokken bij de ontwikkelingen.

Kantoorgebouw gekromd

Het ontwerp van Hans van Heeswijk Architecten bestaat uit een publieksgebouw en een kantoorgebouw. Beide gebouwen zijn door een loopbrug met elkaar verbonden. Het bestaat nu uit drie bouwdelen in plaats van vier. De trappen in het gebouw zijn negentig graden gedraaid, waardoor deze niet meer, zoals in het eerdere ontwerp tot aan de buitengevel reiken. Daardoor is een doorlopende gevel ontstaan.

De gemeenteraad en de verantwoordelijke wethouders Werner ten Kate en Jan de Uil hebben besloten dat er geen overschrijding van het budget mag plaatsvinden. Het resultaat is een oplossing die goedkoper en ook mooier is.

Het kantoorgebouw is in het definitieve ontwerp gebogen. De kromming maakt het gebouw bijzonder.

Transparant publieksgebouw

Het publieksgebouw is transparant. Bijzonder is de grote vide in de hal die tot het dak doorloopt. In deze hal bevinden zich drie grote, ronde vormen. Op de onderste verdieping ligt de trouwzaal, daarboven de raadzaal en daarboven de representatieve vergaderzaal. Allerlei details van het publieksgebouw zijn in het definitieve ontwerp uitgewerkt. Deze hebben geen in het oog springende wijzigingen opgeleverd.

Het gemeentehuis in het klein

Aan het einde van de presentatie onthulden Werner ten Kate en Jan den Uil een maquette van het nieuwe gemeentehuis. De aanwezigen konden toen niet meer op hun stoel blijven zitten en schaarden zich rond het miniatuurgemeentehuis. Wethouders en leden van de klankbordgroep gingen spontaan uitleggen hoe het gebouw precies in elkaar zit. De architect keek geanimeerd toe.

De maquette heeft een schaal van 1:200 en is de komende maanden te zien in het SPiL van Berkel en Rodenrijs. U bent van harte uitgenodigd om de maquette te komen bekijken.

Vergelijking met een landgoed

Het publieksgebouw wordt een echte plek voor de inwoners van de gemeente. Er kunnen allerlei gebeurtenissen plaatsvinden zoals trouwerijen, de aankomst van Sinterklaas en de huldiging van plaatselijke kampioenen.

De locatie laat zich vergelijken met een landgoed, bestaande uit een belangrijk en statig gebouw, zorgvuldig ingebed in een natuurlijke omgeving. Het publieksgebouw ligt op een terp. Er leidt een mooie en representatieve weg naar toe. Het brede wandelpad loopt vanaf de Boterdorpseweg langs het water omhoog naar het gebouw. Dit geeft de associatie met een statige laan naar een landhuis. Het voorplein ligt direct aan het water op het zuidwesten.

Twee gebouwen

Het gemeentehuis bestaat uit twee gebouwen, verbonden door een loopbrug. Het publieksgebouw is helder, transparant, overzichtelijk en uitnodigend. Het sluit aan op de glasarchitectuur van de tuinbouwcomplexen. De binnenruimte is van buiten goed zichtbaar door de volledig glazen gevel.

Het kantoorgebouw heeft een meer besloten karakter. De dragende betongevel zorgt voor een eenvoudige en doelmatige opzet. De glazen gevel wordt onderbroken door donkergrijze liggers en kolommen die samen een rechthoekig stramien vormen. Aan de zuidzijde heeft de gevel vanwege de zonnewarmte een meer gesloten karakter.

Een groene omgeving

Langs het gebouw komen veel bomen, aan de oever worden rietstengels geplant. Van buitenaf biedt de boomgaard de medewerkers privacy. Van binnenuit beleeft men de boomgaard als een groene omgeving.

Het kantoorgebouw staat op poten, onder het gebouw zijn parkeerplaatsen beschikbaar.

Eerste paal dit jaar de grond in

De ontwikkeling van het gemeentehuis verloopt volgens planning. Momenteel wordt het terrein bouwrijp gemaakt zodat eind van het jaar de eerste paal de grond in kan.

Tot die tijd wordt er hard gewerkt aan het uitwerken van het bestek en vindt de aanbesteding plaats. Dat is een intensieve periode. Komende tijd worden ook het ontwerp van het interieur en de inrichting van het buitengebied ter hand genomen.

De gemeente heeft begin 2007 de beslissing genomen om de mogelijkheid te onderzoeken voor de bouw van een nieuw gemeentehuis. Twee jaar later wordt er gewerkt aan het bestek en binnen drie jaar na dit besluit start de bouw. Volgens de huidige planning kan de gemeentelijke organisatie in de eerste helft van 2011 verhuizen naar het nieuwe gemeentehuis.

Burgemeester en wethouders hopen op mooi weer in de maand juni van 2011, zodat het openingsfeest voor de inwoners van Lansingerland op het voorplein van het gemeentehuis in een gezellige sfeer kan verlopen.