Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaams overheid: 2% productiviteitswinst per jaar (09/04/09)

Voor de N-VA moeten de Vlaamse Overheid en andere publieke agentschappen in de komende vijf jaar elk minimum 2% productiviteitswinst boeken. Daarmee realiseren we een besparing van 750 miljoen euro. We moeten die cijferdoelen durven stellen. De vooruitgang moet door een onafhankelijk audit-team gecontroleerd worden, aldus Vlaams parlementslid Geert Bourgeois.

Uit een rapport van het Federaal Planbureau dat De Standaard vandaag uitbrengt, blijkt dat de kostprijs van het algemeen bestuur in dit land te hoog is. Het gaat hier over de ministeries, de kabinetten, de ordehandhaving. Vooral de federale overheid, Wallonië en de lokale besturen kenden een grote personeelsgroei. Maar ook Vlaanderen kan en moet efficiënter werken.

De Vlaamse overheid bestaat intussen iets meer dan een kwart eeuw en is door de opeenvolgende staatshervormingen uitgegroeid tot een volwaardige administratie van 40.000 voltijdse equivalenten. In de huidige regeerperiode werd de aanhoudende sterke personeelsgroei doorbroken en groeide het personeelsvolume nog slechts lichtjes aan als gevolg van beleidsprioriteiten (openbaar vervoer, arbeidsbemiddeling, woonbeleid) en nieuwe taken (bv. inburgeringsbeleid). Groeiritmes van 4% vóór 2005 werden nadien niet meer gehaald, zo blijkt onder meer uit een studie van het Steunpunt Bestuurlijke Organisatie Vlaanderen.

De N-VA beseft dat een efficiënt werkende en transparante overheidsadministratie een essentiële factor vormt voor de competitiviteit van Vlaanderen. In een mondiale wereldeconomie bepaalt de kwaliteit van de overheid heel sterk mee onze economische slagkracht. De Vlaamse overheid moet een overheid van nu en van u zijn: een moderne dienstverlener en een goede werkgever die voortdurend investeert in vereenvoudiging, efficiëntie en kwaliteit in haar relaties met burgers, ondernemingen en lokale besturen.

Vlaanderen is echter gehandicapt om een eigen personeels- en wervingsbeleid te kunnen voeren. Het is afhankelijk van het voorbijgestreefde federale Algemeen Principe Koninklijk Besluit (APKB). Dit moet zo snel mogelijk afgeschaft worden en Vlaanderen moet volwaardig bevoegd worden.

Nu de Vlaamse administratie in de voorbije periode volledig hervormd werd met de operatie Beter Bestuurlijk Beleid, wil de N-VA de komende 5 jaar een grote stap zetten naar meer kwaliteit en efficiëntie. We doen dat niet met lineaire afslankingen, maar door het vet van de soep te halen, aldus Geert Bourgeois. Hiertoe moeten de leidend ambtenaren geresponsabiliseerd worden.

Auteur:
Geert Bourgeois
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be