FNV Bouw & Infra: werk en koopkracht in bouw-cao

09/04/2009 14:56

FNV Bouw

Op donderdag 9 april hebben werkgevers en bonden hun voorstellen voor de bouw-cao uitgewisseld; na twee keer uitstel omdat werkgevers op een centraal akkoord wilden wachten. Nu wijzen werkgevers op de ongekende gevolgen die de kredietcrisis voor de bouw krijgt, terwijl ze voor de loonparagraaf verwijzen naar het centraal akkoord. "Hetzelfde geldt voor ons", aldus John Kerstens van FNV Bouw & Infra, "juist nu willen wij zoveel mogelijk vakmanschap voor de sector behouden en de sector aantrekkelijk maken voor jonge mensen. Daarnaast willen we de koopkracht op peil houden." De volgende onderhandelingsronde vindt plaats op 22 april.

"De bouw moet moderniseren", vindt eerste onderhandelaar John Kerstens. Hij wil ook in deze tijd van crisis dat de bouw werknemers aan zich bindt en perspectief biedt. "De sector moet klaar zijn voor de toekomst zodra de economie aantrekt. Dus jongeren blijven opleiden, de huidige vakmensen vasthouden en verder bijscholen. Maar ook werknemers de gelegenheid bieden hun werktijden aan te passen aan de situatie thuis." Kerstens wil op kantoor en in de keet investeren in duurzaam personeelsbeleid. "Daarvoor willen we een deel van de loonruimte beschikbaar stellen. We hebben al het scholingsplan voor de mensen op de bouwplaats; daarnaast vragen we dus ook werkgelegenheidsafspraken."

In dit verband noemt John Kerstens ook het terugdringen van 'ongebreidelde flex': "Jongeren willen niet van het ene flexibele baantje in het andere terechtkomen." Aan het steeds onoverzichtelijker worden van de keten wil FNV Bouw & Infra een halt toeroepen. "We zien waar dat toe leidt: vaktrots dreigt verloren te gaan, er vinden onnodig bedrijfsongevallen plaats, en door onvoldoende communicatie en afschuiven van verantwoordelijkheden stijgen de faalkosten", aldus John Kerstens.

Om ondanks de kredietcrisis zoveel mogelijk vakmanschap vast te houden, stelt FNV Bouw & Infra voor de contouren van een sociaal plan in de cao op te nemen. Bedrijven moeten bij dreigende inkrimping in elk geval met de vakbonden de mogelijkheden verkennen van het scholingsplan van de sector. Maken zij van deeltijd-WW gebruik, dan wil de bond dat zij het loon en de pensioenopbouw volledig aanvullen. Ondernemingen die de laatste twee jaar hun personeel onvoldoende hebben geschoold, krijgen met de oude kantonrechtersformule te maken. Een terugkeergarantie moet de positie van werknemers versterken zodra de economie aantrekt.

Voor uitvoerend, technisch en administratief personeel vraagt FNV Bouw & Infra een regeling voor uitbetaling van overwerk. Het al enkele jaren bestaande loopbaantraject van de bouwsector moet ook voor deze groep volledig van toepassing zijn. En door het invoeren van een scholingspremie dient ook het nieuwe scholingsplan tegen de kredietcrisis volledig toegankelijk te worden voor uta-personeel.

Kerstens: "We willen ook behoud van koopkracht, voor onze mensen, maar ook omdat de economie als geheel daarbij gebaat is. Daarom vragen we binnen de kaders van het centraal akkoord per 1 juli een structurele loonsverhoging van anderhalf procent. Dan moeten de gemeenten niet met extra lastenverzwaring komen. En bouwbedrijven moeten ook de beloning aan de top sober houden. Gebeurt dat niet, dan passen wij onze looneis alsnog aan."

Een lastig punt in de onderhandelingen is de samenstelling van de delegatie aan werkgeverskant. "De Aannemers Federatie Nederland wil volwaardig cao-partner zijn, Bouwend Nederland weigert dat. Wij hebben steeds gezegd dat we van dit werkgeversprobleem geen last willen hebben. Nog steeds is het niet opgelost, dus nu hebben we in onze voorstellen opgenomen dat de algemeen verbindend verklaring van de cao geen vertraging mag oplopen. Gebeurt dat toch, dan willen we extra loonsverhoging voor elke maand zonder avv."






Noot voor de redactie:

VOOR DE REDACTIE,