Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 9 april 2009

Brandbrief aan Tweede Kamer over Natura 2000

Provincie luidt alarmklok over fluitende boer

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een noodkreet gestuurd aan de Tweede Kamer over de ammoniakproblematiek rond natuurgebieden. Als er niet snel een landelijke aanpak komt om de stikstofemissie terug te brengen dan kan de provincie geen duidelijkheid geven aan boeren en natuurorganisaties over de maatregelen en beheerplannen voor de 25 Natura 2000-gebieden in Overijssel.

Vanavond vindt er in de Kamer een spoeddebat plaats met de ministers Verburg (LNV), Cramer (VROM) en Eurlings (Verkeer en Waterstaat) over de aanpak van stikstof. Aanleiding is een uitspraak van de Raad van State van vorige week over een natuurbeschermingswetvergunning van de provincie Noord-Brabant voor een veehouderij in de nabijheid van een natuurgebied.

Door deze uitspraak is er bij alle betrokkenen nog meer onduidelijkheid ontstaan over bestaande vergunningen en nieuwe activiteiten van veehouders vlak bij Natura 2000-gebieden. Vorig jaar werd het landelijke toetsingskader voor ammoniak door een uitspraak van de Raad van State onderuit gehaald. Sindsdien is er geen kader waaraan nieuwe vergunningaanvragen kunnen worden getoetst.

Door de recente uitspraak van de Raad van State is het nog minder duidelijk waarop de beheerplannen voor de Natura2000 gebieden gebaseerd moeten worden. Volgens gedeputeerde Piet Jansen werkt dit verlammend voor het proces van de beheerplannen. "We zijn full speed bezig, samen met natuurorganisaties, LTO en andere betrokkenen, om in de beheerplannen tot een werkbare oplossing te komen voor de ammoniakproblematiek. Het wachten was op een handreiking van het rijk. Die is er wel gekomen, maar heeft niet de gewenste duidelijkheid gebracht. Daarbovenop komt nu de uitspraak van de Raad van State. Wij weten nu helemaal niet meer wat er kan en we kunnen de boeren geen duidelijkheid geven. Die zijn het ook zat, ik heb de afgelopen week meer dan vierhonderd noodsignalen gekregen van boeren die bang zijn dat de fluitende boeren straks een zeldzame verschijning worden in Oost-Nederland. En die zorg begrijp ik heel goed."

Gedeputeerde Staten hebben dit noodsignaal nu doorgegeven aan de Tweede Kamer en roepen de kamerleden met klem op om te bewerkstelligen dat er snel (nood)maatregelen komen. Zodat de ontwikkeling van de veehouderij door kan gaan, juist in deze tijd van economische recessie.

In reactie op de vele kaarten die hij heeft ontvangen roept Piet Jansen de Kamerleden op de fluitende provincie te helpen: "Hoor ons noodsignaal". Hij is er blij mee dat alle betrokken landbouw-, natuur- en milieuorganisaties vandaag ook een gezamenlijke noodkreet naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Deze organisaties zijn samen met de provincie in het Stikstofoverleg Overijssel voortvarend bezig om oplossingen te zoeken, maar lopen tegen barrières aan die alleen het rijk kan oplossen.