VU medisch centrum

E-learningmodules bevorderen patiëntveiligheid

9 april 2009

"Om patiëntveiligheid binnen VUmc te optimaliseren, maken we gebruik van twee methodes", vertelt zorgmanager Leo de Haan. Op initiatief van VUmc en de Competence Group komen nu twee opleidingen om deze methodes binnen VUmc te onderwijzen. "Maar er zijn meer voordelen."

Leo de Haan is voorzitter van de coördinatorgroep patiëntveiligheid van VUmc. Patiëntveiligheid is in zijn eigen woorden: "Dat een patiënt bij ons zorg krijgt zonder vermijdbare schade op te lopen." Er zijn in principe twee manieren waarop schade vermeden kan worden. Door vooraf de mogelijke risico's te analyseren, dat heet FMEA: failure mode event analysis. "We doen dat bij VUmc door de zorgpaden te analyseren en de risico's in kaart te brengen. Dergelijke risico's kunnen we vervolgens managen."
De andere methode is nadat een incident is opgetreden, te herleiden wat de basisoorzaken zijn. Deze methode heet Prisma. "Een incident is eigenlijk nooit aan maar één oorzaak te wijten. Het is belangrijk om alle oorzaken te kennen. Daarvoor is een systeem nodig dat decentraal, dus op de werkvloer, het melden van incidenten mogelijk maakt", legt De Haan uit.

Groeimarkt
Zowel FMEA als Prisma zijn intensieve procedures, waarin medewerkers zoals senior verpleegkundigen en teamleiders geschoold dienen te zijn. "En medewerkers die zich actief met het ontwikkelen van zorgpaden bezighouden." Door het verloop onder medewerkers en door nieuwe ontwikkelingen moet je bovendien steeds weer opnieuw scholen, zegt De Haan. "E-learning, dus leren via digitale middelen, is een manier om grotere groepen efficiënt te kunnen scholen. Het is een fantastisch middel, zeker voor zo'n groeimarkt als patiëntveiligheid is. Dat zag de Competence Group ook in. Wij hadden al contact met hen en daaruit is een mooi samenwerkingsverband voortgekomen."

Inspraak
De Competence Group bood aan om E-learningmodules te ontwikkelen voor enkele deelnemende ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen storten elk een bedrag in een fonds. Daaruit worden door Competence Group modules ontwikkeld die vervolgens ook door hen vermarkt worden. De opbrengsten daarvan leveren de deelnemende ziekenhuizen inspraak op in vervolgmodules die ontwikkeld kunnen gaan worden. Er zijn daarom veel voordelen voor VUmc.
De Haan: "We kunnen e-learning heel gericht inzetten om het scholen in patiëntveiligheid te realiseren. We hebben bovendien inspraak in welke modules ontwikkeld gaan worden. En door onze deelname in het fonds, is dit commercieel gezien ook nog eens een aantrekkelijk project." De deelnemende ziekenhuizen zijn Erasmus Medisch Centrum, Flevo ziekenhuis en Kennemerziekenhuis. De voorwaarde die VUmc stelde was dat ten minste één ander academisch ziekenhuis betrokken zou zijn.

Ellen Kleverlaan
bron: Tracer