Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Preventietips overval woning

Publicatiedatum: 9-4-2009 14:16:32

In 2009 zijn er in de politieregio Gelderland-Midden elf overvallen geweest op woningen. Er zijn in drie zaken drie verdachten aangehouden. De politie heeft tien tips die u wellicht kunnen helpen een overval te voorkomen of de kans hierop te verkleinen.

De politie Gelderland-Midden heeft in drie zaken drie verdachten aangehouden. Bij twee overvallen bleef het bij een poging doordat de bewoners de overvallers wisten te verjagen. De politie zet veel tijd en capaciteit in om deze overvallen aan te pakken. "Het oplossen van overvallen in onze regio heeft een zeer hoge prioriteit," aldus Ton Lith, waarnemend korpschef. "Het heeft een enorme impact op slachtoffers wanneer je wordt overvallen. Daarbij maakt het niet uit of je een ondernemer bent of een burger, je wordt als mens aangevallen. Daarom hebben we als politie maximale aandacht hiervoor."

Uit landelijke gegevens blijkt dat overvallen op een woning op iedere dag van de week wordt gepleegd maar met name in de avonduren tussen 19.00 en 03.00 uur. Wees alert indien er bij u wordt aangebeld en u deze persoon niet kent.

Een aantal tips waardoor u de kans op een overval kunt verkleinen: o Doe niet zonder nadenken de voordeur open. Controleer altijd vooraf wie er voor de deur staat.
o Maak met uzelf de afspraak dat u na een bepaalde tijd de voordeur niet meer open doet als er aangebeld wordt.
o Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, voordat u de persoon binnenlaat.
o Laat een collectant niet `onbewaakt' achter. Doe de deur dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld. o Als onbekenden "in nood" aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen maar bel zelf het alarmnummer.
o Doe een veiligheidsketting op de deur, zodat iemand niet zonder meer de deur kan openen en u naar binnen kan duwen.
o Daders zijn altijd op uw contant geld uit. Zorg dat u geen grote bedragen contant geld in huis heeft. Ook niet in een kluis! o Wees voorzichtig met informatie over uzelf. Denk daarbij aan informatie over avonden waarop u alleen thuis bent of over tijdstippen waarop u weggaat of thuiskomt.
o Wees niet loslippig over uw bezittingen, schep er niet over op. o Wees voorzichtig met contacten die u legt via internet. U weet immers nog weinig over de persoon waarmee u contact heeft. Spreek bijvoorbeeld eerst een aantal keren buitenshuis af om iemand beter te leren kennen. Gaat het om ver- of aankoop via bijvoorbeeld een veilingsite, kies dan voor een neutrale plek voor de koop/verkoop. o Een videofoon is een handig hulpmiddel. U kunt zien wie er voor de deur staat en u kunt op een veilige wijze communiceren. Sommige videofoons kunnen ook (automatisch) een foto maken van de persoon die bij u aan de voordeur heeft aangebeld.

Mocht u toch slachtoffer worden van een woningoverval, dan is het beter om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om uw veiligheid. Het is verstandiger om de kenmerken/ het signalement van de dader(s) in u op te nemen en wanneer de gelegenheid daar is dit direct op te schrijven. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen.

Voor spoed belt u met 112. Ziet u een verdachte situatie of verdachte personen? Belt u dan met 0900-8844. De politie kan uw hulp goed gebruiken!

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---