Rechtbank Zutphen


Puttense zaak houdt dezelfde rechters

Zutphen, 9 april 2009 - De wrakingskamer heeft het tweede wrakingsverzoek in de Puttense zaak niet-ontvankelijk verklaard, omdat de advocaat geen nieuwe feiten of omstandigheden heeft aangedragen, die aanleiding kunnen geven tot twijfel aan de onpartijdigheid van de meervoudige strafkamer.

Niet in behandeling
De wrakingskamer neemt dit wrakingsverzoek niet in behandeling omdat het een herhaling is van het vorige wrakingsverzoek dat door de advocaat van de verdachte in de Puttense zaak is gedaan. Opnieuw wraken is volgens de wet alleen mogelijk als er nieuwe feiten of omstandigheden zijn. Dat is nu niet het geval.

Geen nieuwe feiten
Op 4 december 2008 heeft de meervoudige strafkamer een verzoek van de advocaat om stukken aan het dossier in de strafzaak toe te voegen afgewezen. Op 12 februari 2009 heeft de advocaat wederom een verzoek gedaan om toevoeging van stukken. Dat verzoek heeft de meervoudige strafkamer op 5 maart 2009 afgewezen. Die laatste beslissing was voor de advocaat aanleiding voor dit (tweede) wrakingsverzoek.

De wrakingskamer is echter van oordeel dat er geen sprake van nieuwe feiten of omstandigheden, omdat de meervoudige strafkamer op 5 maart 2009 het tweede verzoek om toevoeging van stukken om precies dezelfde redenen en met dezelfde motivering heeft afgewezen als het eerste verzoek.

Overige overwegingen
Niettemin heeft de wrakingskamer benadrukt dat de beslissing van de meervoudige strafkamer niet blijkt dat zij bepaalde scenario's op voorhand uitsluit. Verder is het niet aan de wrakingskamer om een oordeel te hebben over de juistheid van een beslissing van de meervoudige strafkamer. Die kan bij een eventueel hoger beroep aan de orde worden gesteld.

Het verzoek van het Openbaar Ministerie om te bepalen dat een volgend wrakingsverzoek niet in behandeling zal worden genomen wordt afgewezen. Volgens de wrakingskamer is niet gebleken dat door de advocaat misbruik wordt gemaakt van het wrakingsinstrument.

Vervolg
De volgende zitting in de Puttense zaak is het begin van de inhoudelijke behandeling, op 11 mei 2009.

Meer informatie
o Dossier Puttense zaak
o Dossier wraking
o Wrakingsprotocol Zutphen

LJ Nummer

BI0638

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 9 april 2009 Naar boven