Dienstenbond CNV

Nieuws

9 april 2009

OVERLEG BEDRIJFS-CAO BIJ UVIT OPGESCHORT

CNV Dienstenbond had, samen met de andere vakbonden, afgelopen dinsdag, 7 april 2009, weer een overleg met UVIT over de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden en de ontwikkeling van een eigen bedrijfs-cao. Daaraan voorafgaand ging een regulier overleg over onder meer de stand van zaken rond de uitwerking van het Sociaal Plan, waarin we ook wat meer informatie ontvingen over het proces en de resultaten van de functie-beschrijvingen voor de nieuwe organisatie.

Het overleg over de bedrijfs-cao duurde niet erg lang. Er kwam een verzoek van de werkgever het overleg op te schorten. Dat leidde tot de onderstaande verklaring, die vanaf woensdagmorgen 8 april ook op de site van `de kleurrijke beweging' te vinden is.

Stand van zaken cao-overleg
Op 7 april hebben de werkgever en de vakorganisaties overleg gehad bestaande uit een regulier deel over de organisatieontwikkelingen en de uitvoering van het Sociaal Plan en een deel over de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden en de ontwikkeling van de bedrijfs-cao. In het tweede deel heeft de werkgever voorgesteld om het overleg over de bedrijfs-cao op te schorten. Hiervoor zijn de volgende redenen aangegeven:

- een aantal inhoudelijke thema's van de nieuw te vormen cao behoeft nadere
analyse en doordenking;

- de noodzakelijke zorgvuldigheid van het harmonisatieproces vraagt om meer
tijd bij beide partijen.
Daarnaast wordt extra aandacht van de werkgever gevraagd voor de organisatieontwikkeling en de daarmee samenhangende uitvoering van het Sociaal Plan.

De vakorganisaties hebben begrip getoond voor het verzoek en ermee ingestemd. Gezamenlijk is vervolgens vastgesteld dat de beoogde datum van 1 juni 2009 voor de bedrijfs-cao niet meer haalbaar is. Medio mei zullen partijen verder praten.

Geen bedrijfs-cao per 1 juni 2009
Als gevolg van deze opschorting is nu overduidelijk dat er op 1 juni aanstaande geen eigen bedrijfs-cao zal zijn voor UVIT. Dat betekent dat voor de werknemers die nu vallen onder de cao Zorgverzekeraars, die op 1 juni afloopt, dat ze daarna gewoon weer onder de nieuwe cao Zorgverzekeraars zullen vallen .De onderhandelingen hierover zijn net begonnen. Voor de medewerkers op wie de cao Verzekeraars Binnendienst van toepassing is, die nog tot 1 december 2009 loopt, verandert er voorlopig helemaal niets. Over belangrijke ontwikkelingen bij deze cao's wordt u, als dat aan de orde is, via aparte nieuwsbrieven door CNV Dienstenbond geïnformeerd.

Hoe nu verder?
De komende weken zullen door CNV Dienstenbond gebruikt worden om zich verder te verdiepen in de mogelijkheden en de moeilijkheden rond de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden bij UVIT. Dat betekent dat uw op- en aanmerkingen, ideeën en vragen nog steeds van harte welkom zijn bij uw bestuurder Jolien Dekker (j.dekker@remove-this.cnvdibo.nl) of bij de leden van de Bedrijfsledengroep. Hun namen en e-mailadressen zijn opgenomen in de vorige nieuwsbrief, waarin ook een aantal knelpunten uit het overleg zijn beschreven.
Als we medio mei weer met UVIT om de tafel zitten, zullen we, met dezelfde criteria als die we tot nu toe gehanteerd hebben, bezien of en hoe het proces om te komen tot een eigen bedrijfs-cao weer voortgezet kan worden. Daarover zullen we u dan natuurlijk weer informeren.

En dan nog dit
CNV Dienstenbond maakte zich binnen UVIT sterk, en doet dat nog steeds, voor een goed sociaal plan, voor een verlenging daarvan tot 1 april 2010 en voor een zorgvuldig proces rond de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden. Daarbij is de mening van de leden van doorslaggevend belang. Maakt u zich ook sterk voor CNV Dienstenbond? Vertel dan uw collega over de voordelen van het lidmaatschap en maak hem of haar lid. Samen nog sterker, toch?