Landelijke Studenten Vakbond


Minister Van der Laan doet onderzoek naar kamernood

pers | 08-04-2009

Minister Van der Laan van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie heeft vandaag toegezegd te onderzoeken of een nieuw Actieplan studentenhuisvesting wenselijk is. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) drong aan op een nieuw plan omdat de cijfers uit het vorige plan inmiddels achterhaald zijn. De LSVb is blij dat hij dit onderzoek gaat uitvoeren, maar vindt ook dat de minister sneller kan handelen.

In een brief aan de Tweede Kamer op 20 februari schreef minister Van der Laan al dat er weer knelpunten in de huisvesting van studenten kunnen zijn. Lisa Westerveld, voorzitter van de LSVb: "Er is geen onderzoek nodig om te constateren dat er kamernood onder studenten is. Wat de LSVb betreft komt er direct een nieuw actieplan. Dit voorkomt dat de kamernood alsnog sterk groeit."

Tijdens het overleg werd ook de rechtsbescherming van studenten tegen hun huisbaas en de aanpak van slechte kamerbemiddelingsbureaus besproken. De LSVb pleitte voor betere ondersteuning van huurteams en landelijke regelgeving voor kamerbemiddeling. Beide punten vond de minister typisch problemen die een regionale aanpak behoeven. Van der Laan beloofde echter wel gemeenten te stimuleren om beide onderwerpen op te pakken. Een positiever punt voor de LSVb is dat de Huurcommissie, het rechtsprekende orgaan op het gebied van huurgeschillen, de komende jaren toegankelijker voor studenten wordt gemaakt.