Gemeente Den Haag

"Fietsstraat" Trekvliet verbindt Ypenburg met Centrum De nieuwe fietsstraat langs de Trekvliet wordt de alternatieve verbinding voor fietsers tussen het Haagse centrum en de woonwijk Ypenburg. Het college van B&W van Den Haag stelt, naar aanleiding van een amendement van de GroenLinks fractie, de gemeenteraad voor om een deel van dit zogenoemde Trekfietstracé als fietsstraat aan te leggen, een primeur in Den Haag. Omdat het traject langs Rijswijks grondgebied loopt, leggen beide gemeenten het plan ter inspraak voor aan belanghebbenden.

Trekweg en Cromvlietkade een 30km/u-gebied - zijn te smal voor de aanleg van een vrijliggend fietspad in tweerichtingen. Om toch een herkenbare en veilige fietsverbinding te creëren, worden beide ingericht als fietsstraat. In de nieuwe situatie ontstaat van Laakweg tot Geestbrug één lange lijn van rood asfalt met smalle klinkerstroken erlangs. Autoverkeer blijft toegestaan. De Trekweg wordt over de volledige lengte eenrichtingverkeer. Er komen tien parkeerplaatsen bij ten opzichte van de huidige situatie. Bij de molen komt een vrijliggend fietspad en een nieuwe brug voor fietsers en voetgangers over de Laak. Ook de Laakkade krijgt vanaf de Noordpolderkade eenrichtingsverkeer in de richting van de Trekweg.

De route
Het Trekfietstracé verbindt de Laakkade in Den Haag met de Nieuwe Tolbrug bij Drievliet. De fietsroute loopt via de Trekweg en langs Rijswijks grondgebied verder via de Cromvlietkade. Bij de Geestbrug wordt een aantal verkeersmaatregelen getroffen om de verwachte stroom fietsers veilig naar de overkant van de Trekvliet te begeleiden. Vanaf dit punt kan de fietser via de Voorburgse Hoekweg naar de Nieuwe Tolbrug bij Drievliet en vindt daar aansluiting op bestaande fietspaden langs de Vliet en door de Vlietzone. Een geplande fietsbrug over de A4 maakt de verbinding met Ypenburg in de toekomst compleet. Bij de Nieuwe Tolbrug over de Vliet zal de fietser overigens even moeten afstappen: de zogenoemde Kippetjesbrug, een rijksmonument uit de negentiende eeuw, is te smal om voetgangers én fietsers de ruimte te geven.

Trekvliettracé
Het Trekfietstracé is een uitwerking van het voorstel van de fractie van GroenLinks in de Haagse Gemeenteraad. De naam is een knipoog naar het Trekvliettracé, de autotunnel onder de Trekvliet die het verkeer van het knooppunt Ypenburg naar de Haagse CentrumRing zou leiden. Deze (te boren) tunnel is nu ten noorden van de Binckhorstlaan gepland. Als deze verbinding in 2017 open gaat voor het verkeer, maakt de fietser tussen het Haagse centrum en Ypenburg al jaren gebruik van het rustige Trekfietstracé.

Inspraak
Het ontwerp voor het deel van het Trekfietstracé dat zich op Haags grondgebied bevindt en langs Rijswijk loopt, ligt van 13 april tot en met 22 mei ter inzage in het Informatiecentrum Den Haag in het Haagse Stadhuis (Spui 70), in het stadsdeelkantoor Laak (Slachthuisplein 25), het stadsdeelkantoor Ypenburg (Brigantijnlaan 303) en in het stadhuis van Rijswijk (Bogaardplein 15). Belanghebbenden kunnen tot en met 22 mei schriftelijk reageren op het voorstel.