UMC Utrecht


Reuma in de toekomst te behandelen

Muizen met de autoimmuunziekte reuma zijn te behandelen door hun immuunsysteem te trainen. Het is de opmaat tot behandeling van mensen op deze manier. Dat zegt kinderarts-in-opleiding Sarah Teklenburg-Roord van het UMC Utrecht in haar proefschrift. Zij promoveert op 9 april.

In haar promotieonderzoek laat Teklenburg-Roord zien dat het toedienen van bepaalde eiwitten aan muizen met reuma de ziekte vermindert. De eiwitten komen voor op de plaats van de ontsteking. Door het immuunsysteem via de neus bloot te stellen aan de eiwitten neemt de ontstekingsreactie en daarmee de reuma dramatisch af (dit heet immuuntherapie).

De eerste klinische trial met deze methode is al bij mensen uitgevoerd aan de University of California, San Diego, in de Verenigde Staten. Teklenburg-Roord en andere onderzoekers van het UMC Utrecht waren daar nauw bij betrokken. De resultaten zijn hoopgevend, maar Teklenburg-Roord verwacht op basis van nieuwe gegevens dat immuuntherapie nog succesvoller kan zijn in combinatie met een medicijn dat de ontsteking remt.

Patiënten met ernstige, zeer slecht behandelbare reuma ondergaan tegenwoordig een beenmergtransplantatie met hun eigen beenmerg. Bestraling schakelt eerst hun bloed- en immuunvormende cellen uit. Het terugplaatsen van het eigen beenmerg heeft een gunstig effect op de ziekte. De reuma kan wel terugkeren, maar dat gebeurt pas na vele jaren en in een mildere vorm. Zo blijkt bijvoorbeeld het aantal regulatoire T-cellen, die als `bestuurders' van het immuunsysteem werken, sterk toegenomen na de transplantatie. Beenmergtransplantatie is een zeldzame maar wel effectieve behandeling voor een kleine groep kinderen. In het UMC Utrecht zijn in totaal twaalf kinderen getransplanteerd.

Teklenburg-Roord denkt dat immuuntherapie ná beenmergtransplantatie extra effectief zal zijn. "Door de beenmergtransplantatie is een nieuwe balans ontstaan in het immuunsysteem. We hopen die nieuwe balans in stand te houden via immuuntherapie." Het UMC Utrecht zoekt verder naar manieren om reuma te behandelen zonder een zware beenmergtransplantatie uit te hoeven voeren.

De behandeling van reuma bestaat tot nu toe uit ontstekingsonderdrukking, maar dat is symptoombestrijding en geen genezing. In Nederland lijden meer dan 150.000 mensen aan reumatische artritis. Het is een autoimmuunziekte die leidt tot chronische gewrichtsontsteking.

Sarah Teklenburg-Roord promoveert op 9 april aan het UMC Utrecht. Prof. dr. Berent Prakken begeleidde het onderzoek.