Gemeente Deurne


Gemeente Deurne sluit overeenkomst met Voedselbank Deurne Voedselbank

Op donderdag 9 april sluiten de gemeente Deurne en de Stichting Voedselbank Deurne officieel een samenwerkingsovereenkomst. Wethouder Jasper Ragetlie en voorzitter van de Stichting Voedselbank Deurne, Gerard Regli, bekrachtigen hiermee de bestaande samenwerking die voortvloeit uit het Sociaal Programma 2008-2010.

De samenwerking is gestart in oktober 2008. Vanaf dat moment zijn de consulenten schuldhulpverlening van het team Zorg en Inkomen van de gemeente aanwezig tijdens de wekelijkse uitgifte van de pakketten. De samenwerking is het resultaat van een gezamenlijk streven om armoede te bestrijden en de zelfredzaamheid van de burger te vergroten. De eigen identiteit van zowel gemeente als voedselbank is voor beide partijen een belangrijke voorwaarde. Zo zal de samenwerking niet ten koste gaan van de vertrouwensband die de voedselbank met de deelnemers heeft en stimuleert de voedselbank het gebruik van zowel gemeentelijke als landelijke regelingen.

Burgers in de knel
De voedselbank is voor de gemeente een belangrijke manier om in contact te komen met burgers die in de knel zitten. Burgers die je als overheid beter wilt leren kennen om te kijken of én wat je voor ze kan betekenen (schuldhulpverlening, bijstandsverstrekking, aanspraak minimaregelingen e.d.). Dat burgers aankloppen bij de voedselbank is een ongewenste situatie, maar de gemeente sluit haar ogen niet voor de realiteit. Daarom is onder andere deze samenwerking gezocht. Bij de voedselbank kloppen overigens niet alleen Deurnese burgers aan, ook een aantal gezinnen uit Asten en Someren vinden hier hulp.

Armoedebestrijding
Met de overeenkomst spreken de gemeente Deurne en de Stichting Voedselbank Deurne de intentie uit om te blijven samenwerken in de strijd tegen armoede. Voor de gemeente Deurne is het één van de vele initiatieven voortvloeiend uit het `Sociaal Programma 2008-2010'. Het zwaartepunt van de aandacht ligt daarbij vooral op de kinderen. Enerzijds gaat het om acties gericht op financiële inkomensondersteuning van mensen en gezinnen. Denk daarbij aan vereenvoudiging van regels en procedures, tegengaan van `stille' armoede, maar ook aan nieuwe financiële regelingen. Zo komt er dit jaar een zogenaamde PC-regeling voor minima met kinderen en zal de regeling duurzame gebruiksgoederen opnieuw geïntroduceerd worden Anderzijds wordt er sterk ingezet op participatie en arbeidsreïntegratie van burgers. Armoede is meer dan financieel moeilijk kunnen rondkomen. Het betekent ook dat mensen niet mee kunnen doen in de maatschappij. Dat ze in een sociaal isolement terecht kunnen komen, dat hun kinderen vaak niet mee kunnen doen en dat mensen zich schamen voor het feit dat ze bijna niets hebben en daarom maar liever thuis blijven. Voor de gemeente Deurne een zeer belangrijk onderwerp waar met het Sociaal Programma 2008-2010 op wordt ingespeeld. De samenwerking met de voedselbank is dan ook een belangrijke stap in het totale traject van armoedebestrijding.