Herdenking van het twaalfjarig bestand van 1609
Met de organisatie van een seminar in de Oude Zaal van de Tweede Kamer staat het Nationaal Archief donderdag 9 april stil bij het feit dat 400 jaar geleden is dat het Twaalfjarig Bestand is gesloten.
Op 9 april 1609 werd tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden, de Spaanse koning Filips III en de Aartshertogen van de Zuidelijke Nederlanden het Twaalfjarige Bestand gesloten. De wapenstilstand in de Tachtigjarige Oorlog betekende feitelijk de erkenning van Nederland als zelfstandige natie. Het tekenen van het Bestand was een belangrijk en historisch moment. Een moment ook dat altijd wat in de schaduw van andere gedenkwaardige ogenblikken heeft gestaan, maar ontegenzeggelijk van grote betekenis voor de wording van onze staat.
Het Twaalfjarig Bestand is één van de topstukken die als fundament van onze rechtsstaat beschouwd kunnen worden. Andere topstukken zijn onder meer het Plakkaat van Verlatinge, de Unie van Utrecht, de Vrede van Munster en de Grondwet van 1814. Topstukken die allemaal zorgvuldig bewaard worden in het Nationaal Archief. Elk heeft een rol van betekenis gespeeld in onze geschiedenis. Zo was de Unie van Utrecht uit 1579 meer dan twee eeuwen de Grondwet van de Republiek der Verenigde Nederlanden. De Grondwet van 1814 is nog steeds de basis van onze huidige constitutie.
Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal het seminar openen. Daarnaast spreken Prof. dr. Judith Pollmann, hoogleraar Geschiedenis en Cultuur van de Republiek der Verenigde Nederlanden, Prof. mr. J.W.M. Engels, lid van de Eerste Kamer voor D66, bijzonder hoogleraar gemeenterecht/gemeentekunde (Thorbecke-leerstoel).
Leiden en hoofddocent staatsrecht in Groningen, Prof. dr. H. te Velde, hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.
Tijdens het seminar zal het eerste exemplaar van het boek 'In 21 stappen vrij onverveerd. Constitutionele topstukken uit het Nationaal Archief' gepresenteerd worden".
Het boekje van Uitgeverij Verloren is te koop in de boekhandel en bij het Nationaal Archief voor ¤ 100,- ISBN 009789087041038.
In 21 stappen vrij onverveerd / druk 1
Berendse, M. & P. Brood
Voor het programma kijk: www.nationaalarchief.nl/agenda/introductie/12jarigbestand.asp
Noot voor redacties (