Universiteit van Tilburg

3 maart 2009

Aankondiging:

Nederlands Congres Volksgezondheid over verbinden beleid, onderzoek, en praktijk

8 en 9 april, De Doelen te Rotterdam

Voor een effectiever gezondheidsbeleid zouden onderzoekers, beleidsmakers en professionals in de praktijk meer dan nu samen moeten optrekken. Daartoe worden steeds meer initiatieven genomen, maar het kan beter. Over het hoe en waarom van die samenwerking, en ook van samenwerking van de zorg met andere sectoren als sport, recreatie en welzijn, gaat het Nederlands Congres Volksgezondheid 2009 op 8 en 9 april in De Doelen in Rotterdam. Tranzo, wetenschappelijk centrum op het gebied van zorg en welzijn van de Universiteit van Tilburg, is gastdirigent van dit congres tijdens de Week van de Gezondheid.

Beleid, onderzoek en praktijk zijn vaak nog aparte werelden, maar het congres 'Over bruggen en grenzen' breekt met deze traditie. Gastorganisator Tranzo heeft het overbruggen van de kloof tussen wetenschap en praktijk zelf ook als centrale missie.

Naast plenaire lezingen met onder meer Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de gezondheidszorg, Paul van der Velpen, directeur GGD Amsterdam, Sandra Korthuis, lid directieraad VNG en Chijs van Nieuwenhuizen, GGz Eindhoven en hoogleraar Tranzo / Universiteit van Tilburg, vinden tientallen workshops en presentaties plaats. In een Lagerhuisdebat over de gezondheidszorg worden diverse kwesties op scherp gezet.

Prijzen
Verder wordt de Volksgezondheidsprijs van de Vereniging voor Volksgezondheid en Wetenschap uitgereikt aan een beginnend onderzoeker en de Ivonne van de Ven prijs van de Stichting Suïcidepreventie aan iemand die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor suïcidepreventie.

Het Nederlands Congres Volksgezondheid is een initiatief van NPHF, V&W, NVAG, RIVM, NCOG, GGD Nederland, NSPOH, ZonMw, TNO Kwaliteit van Leven, Trimbos-instituut, VWS, KNMG en Tranzo, Universiteit van Tilburg. Jaarlijks bezoeken zo'n 750 deelnemers het congres.