Arbeidsinspectie controleert niet-goedgekeurde liften
De Arbeidsinspectie controleert de komende maanden 120 liften. Het gaat om liften die niet op tijd zijn goedgekeurd. Deze kunnen de veiligheid van gebruikers en onderhoudsmonteurs in gevaar brengen. Bijvoorbeeld doordat onderdelen zijn versleten of een hekwerk op het dak van de lift ontbreekt, waardoor de monteur kan vallen.
Liften moeten regelmatig worden gekeurd, anders mogen ze niet worden gebruikt. De keuringsinstellingen hebben de Arbeidsinspectie erop gewezen dat een groot aantal liften wordt gebruikt zonder dat ze tijdig zijn goedgekeurd. Het gaat naar schatting om 3.000 liften, dat is circa 4 procent van alle liften in Nederland.
Met de controles wil de Arbeidsinspectie vaststellen hoe onveilig deze liften zijn en waarom de eigenaars zich niet aan de voorschriften houden. Als zij opzettelijk de keuring ontduiken, is er volgens de Arbeidsinspectie reden tot zorg over de veiligheid van deze liften. Op basis van de uitkomsten van deze controles bepaalt de Arbeidsinspectie of vaker toezicht nodig is.
Liften die niet zijn goedgekeurd omdat zij volgens de keuringsinstelling direct gevaarlijk kunnen zijn voor de gebruikers, vallen buiten deze inspecties. Deze worden namelijk onmiddellijk door de keuringsinstellingen aan de Arbeidsinspectie gemeld. De Arbeidsinspectie gaat direct daarop na wat de toestand van de lift is en verzegelt deze als dat nodig is. De Arbeidsinspectie krijgt dit soort meldingen ongeveer twee keer per maand.
Categorieën: Bestuur, Economie, Financiën, Migratie en integratie, Onderwijs en wetenschap, Overig, Recht, Sociale zekerheid, Werk, Zorg en gezondheid
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid