Technische Universiteit Delft
door M&C
Promotie van dhr. D.A. Abbott: "Lactate tolerance in Saccharomyces
cerevisiae"
08 april 2009 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft
De heer D.A. Abbott | Master of Science in Applied Microbiology,
Canada
promotor | Prof.dr. J.T. Pronk TNW
Lactate tolerance in Saccharomyces cerevisiae
Er is een duidelijke behoefte aan duurzame en minder milieu belastende
alternatieven voor petrochemische brandstoffen en chemicaliën. Een
belangrijke bijdrage hieraan zou kunnen worden geleverd door duurzame
industrieel biotechnologische productie uit hernieuwbare grondstoffen.
Door microorganismen geproduceerde organische zuren, zoals melkzuur,
zijn een aantrekkelijk alternatief voor een belangrijke groep van
chemische bouwstenen die nu nog uit aardolie worden geproduceerd.
Hoewel de gist Saccharomyces cerevisiae (bakkersgist) van nature geen
grote hoeveelheden organische zuren produceert, is dit micro-organisme
wel een zeer interessante kandidaat voor deze toepassing vanwege een
hoge robuustheid en pH-tolerantie, een hoge glycolytische capaciteit
en een lange geschiedenis van veilig gebruik bij de productie van
brood, wijn en bier. Door het introduceren van heterologe genen en
metabole routes in S. cerevisiae, is al aangetoond dat gist
verschillende organische zuren kan maken. Echter voordat deze
gemodificeerde gisten op industriële schaal kunnen worden toegepast,
moeten een aantal hordes genomen worden, waaronder het negatieve
effect van vooral hoge zuurconcentraties op bakkersgist bij lage pH.
Dit proefschrift richt zich in het bijzonder op de robuustheid van S.
cerevisiae gerelateerd aan de productie van melkzuur.
Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU
Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de
digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft.
Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende
promotie in de Repository te vinden zijn.
Â
Â
Â