Senternovem

Nieuws

08-04-2009 | Transitie duurzame samenleving niet zonder lokale energiebedrijven en nationalisatie van daken

Gemeenten moeten de opbrengst van de verkoop van de Nederlandse energiebedrijven investeren in nieuwe, lokale energiebedrijven. Tegelijkertijd moeten alle daken van panden in stedelijke gebieden genationaliseerd worden. En we moeten 'slow buildings' introduceren. Dit soort maatregelen zijn noodzakelijk wil Nederland de transitie naar een duurzame samenleving maken, volgens Ronald Rovers. Hij poneert deze stellingen bij zijn inauguratie als lector Gebouwde Omgeving en Regionale Ontwikkeling bij Hogeschool Zuyd. In zijn inaugurale rede beredeneert hij ook dat Limburg zich moet opmaken voor de opvang van klimaatvluchtelingen uit de Randstad.

Ronald Rovers werd vrijdag 3 april jongstleden officieel geïnstalleerd als lector bij Hogeschool Zuyd. Hij gaat zich richten op transitie van een samenleving die gebaseerd is op fossiele voorraden naar een maatschappij die alleen hernieuwbare energiebronnen en materialen inzet. Rovers onderzoekt welke effecten dit heeft op de gebouwde omgeving en hoe deze er in 2030 moet uitzien.

Grenzen bereikt
Volgens de lector loopt de wereld met zeven miljard mensen die een westers consumptiepatroon nastreven tegen de grenzen aan. We stevenen af op een crash. De enige oplossing is hernieuwbare energie en materialen. Om de transitie naar een duurzame samenleving te realiseren, moet er niet alleen geïnvesteerd worden in andere technologie, maar ook in andere processen, nieuwe diensten, andere sociaal-culturele en institutionele systemen en zullen we anders tegen zaken als bezit moeten gaan aankijken. Zo adviseert hij gemeenten om het geld dat ze krijgen als Essent en Nuon worden verkocht, te investeren in nieuwe, lokale energiebedrijven. Die gaan de zonnecellen in een wijk beheren. "Dat kan veel effectiever op wijkniveau dan dat je het aan particulieren overlaat." Hij pleit voor nationalisatie van alle daken in stedelijke gebieden. Die kunnen benut worden voor het plaatsen van zonnecellen, en kassen. Want ook urban farming, het verbouwen van voedsel in de stad, zal noodzakelijk worden: "Steden zijn de meest kwetsbare plekken van de samenleving." "We moeten in plaats van jagers en verzamelaars van fossiele bronnen, zaaiers en oogsters van hernieuwbare bronnen worden. Grondstoffen en ruimte moeten we gaan managen."

Limburg goed op weg
De titel van de inaugurale reden is Bouwen op het Eiland Limburg. Rovers vindt dat de provincie Limburg goede keuzes maakt op weg naar een duurzame samenleving. "In tal van nota's kom ik de juiste sleutelwoorden tegen. Maar er worden onvoldoende targets gesteld." Om 20% reductie in 2020 te bereiken, moet je minstens 25000 woningen per jaar 40% zuiniger maken.
De bevolkingskrimp in Limburg ziet hij eerder als een zegen dan als een ramp. Dit schept kansen voor de transitie. Bovendien creëert het ruimte om de klimaatvluchtelingen uit de Randstad op te vangen. Want die gaan komen, is de overtuiging van de lector Gebouwde Omgeving en Regionale Ontwikkeling. "De permafrost in Groenland en Antartica smelt. De dreiging van abrupte zeespiegelstijging is realiteit. Zelfs al stijgt de zeespiegel niet, de dreiging alleen al zal voor een uittocht uit Holland zorgen. Mensen in de Randstad gaan beseffen dat het niet handig is zeven meter onder NAP te wonen." Drijvende steden vindt hij een verkeerde oplossing. Die vragen namelijk grote hoeveelheden staal en beton. En om dat te maken, heb je naast schaarse grondstoffen enorm veel energie nodig, en die processen hebben juist schaarste en klimaatproblemen veroorzaakt.

De Wijk van Morgen
Samen met drie andere lectoren speelt Ronald Rovers een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van De Wijk van Morgen, een ambitieus project van Hogeschool Zuyd dat met studenten en marktpartijen op bedrijventerrein Avantis in Heerlen gerealiseerd wordt. Rovers ziet dit als een voorbeeldproject. Juist onderwijsinstellingen moeten jonge mensen leren duurzaam te denken en te werken. "Het zou schandalig zijn als je studenten niet opleidt om de transitie vorm te geven. Doen we dat niet, dan komt de verandering nooit."