Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Hoek Amersfoortseweg - Maarnse Grindweg

Onderstaande afbeelding toont het plangebied van de herontwikkelingslocatie gelegen tussen de Amersfoortseweg en Maarnse Grindweg. Het verouderde bedrijventerrein is ingesloten in een woonbuurt aan de rand van het dorp Maarn. De bebouwing aan de doorgaande weg komt uit verschillende perioden. In het voorlopig ontwerp van Jinx architecten is een analyse gemaakt van het aangrenzende gebied.

De locatie ligt binnen de rode bebouwingscontour van de provincie en ligt aan bestaande infrastructuur. Naast Amersfoortseweg 24 a t/m h zijn ook (delen van) Maarnse Grindweg 10 t/m 16 betrokken in de planontwikkeling. De gedateerde en gedeeltelijk leegstaande bebouwing is een verzameling van bedrijven op een achterterrein nabij de oprit van de snelweg A12. Het bedrijventerrein heeft weinig toekomstperspectief. Woningbouw op deze locatie betekent een kans om ambities vanuit de woonvisie te realiseren.

Stand van zaken

Dinsdag 24 maart 2009 heeft het College van Burgemeester en Wethouders besloten in principe akkoord te gaan met het stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling op de hoek Amersfoortseweg- Maarnse Grindweg. Projectontwikkelaar Newcon bv is de initiatiefnemer van de herontwikkeling. Het plan beoogt de bouw van 55 woningen waarvan 13 twee-onder-een-kap en 42 appartementen in vier bouwblokken. Er is veel aandacht besteed aan duurzaam bouwen, een groenere aansluiting en ondergronds parkeren.

Het college heeft de gemeenteraad nu gevraagd om in principe in te stemmen met het stedenbouwkundig kader. De raadscommissie Ruimte vergadert hierover naar verwachting op 13 mei 2009 waarna het voorstel op 28 mei in de gemeenteraad wordt besproken.
Omwonenden zijn per brief uitgenodigd voor een informatieavond op woensdagavond 6 mei 2009 in sociaal-cultureel centrum de Twee Marken, Trompplein 5 Maarn. Ook overige geïnteresseerden zijn welkom. Vanaf 19:30 uur verzorgt wethouder Waltmann een inleiding en geeft de architect uitleg over het voorlopig ontwerp. Voor vragen kunt contact opnemen met de heer. R. Jutstra, (0343) 56 58 59, per e-mail remco.jutstra@heuvelrug.nl. U kunt zich ook wenden tot de heer van de Boogaard van ontwikkelaar Newcon info@newcon.nl Het plan
Het plangebied van 15.460 m2 bevat nu 4.837 m2 aan bedrijfsbebouwing. In de nieuwe situatie komt ongeveer 4000 m2 bebouwing terug verdeeld over vier bouwblokken en een aantal vrijstaande woningen. Het plan beoogd de bouw van 55 woningen waarvan 13 twee-onder-een-kap en 42 appartementen. De bouwblokken zijn zo geprojecteerd dat de huidige bebouwing geen harde rand meer vormt. Het naastgelegen bos krijgt aansluiting op een nieuwe groene inrichting van het gebied. Op dit moment is het gebied grotendeels verhard. De lagere bebouwing zorgt voor een beter aansluiting op de bestaande woningen en is daarmee stedenbouwkundig goed ingepast. Gestapelde bouw aan de rand van het bos van maximaal twee lagen met een kap, is stedenbouwkundig aanvaardbaar mede omdat het gebied in zichzelf gekeerd is.

bestaande
situatie beoogde situatie

Ondanks de afname van het oppervlak aan bebouwing, ontstaat met de nieuwbouw wel een hoge bebouwingsdichtheid. Daarom is met de positie van bebouwing aandacht besteed aan een zorgvuldige overgang tussen het bos en de overige bebouwing. Negatieve effecten van een hoge bebouwingsdichtheid worden beperkt door ondergronds parkeren en een hoogwaardig en duurzaam woonklimaat. Het gebied wordt ontsloten via de aansluting op de Maarnse Grindweg. De bestaande toegangsweg aan de parallelweg van de Amersfoortseweg wordt ingericht voor langzaam verkeer.
De herontwikkeling is een kans om een nieuw stukje Maarn te creëren met een substantiële hoeveelheid sociale (huur)woningen (18 stuks). Bij de totstandkoming van het plan bleek het moeilijk om tot een plan te komen dat stedenbouwkundig inpasbaar is, voldoet aan de eisen uit de woonvisie en ook financieel nog uitvoerbaar is. Er is na enkele varianten een model gekozen dat aanvaardbaar wordt geacht. Dit model gaat uit van 42 appartementen (in vier afzonderlijke gebouwen) en 13 twee-onder-een-kap woningen waarvan minimaal 30% sociaal. In een later stadium is gebleken dat de arbeiderswoning aan de Maarnse Berg 14 een cultuurhistorisch waardevol gebouw is en in aanmerking komt als gemeentelijk monument. Het plan is hierop aangepast en gaat uit van behoud van deze woning.

Alle gebouwen hebben drie bouwlagen. Ze hebben een platdak, twee lagen met een kap of twee lagen met een terug liggende laag. De bebouwing blijft ruim onder de boomkruinen en is in beperkte mate te zien vanaf de doorgaande weg. De architectuur wordt pas in de volgende fase verder uitgewerkt. Dan wordt ook de exacte nokhoogte bekend. Het plan en de uiteindelijke kapvorm wordt in het kader van de gebiedscriteria besproken met de welstandscommissie. Voor de architectuur wordt aansluiting gezocht op de gebiedscriteria uit de welstandsnota van het naastgelegen deelgebied wonen in het bos. De nieuwe gebiedscriteria worden uitgewerkt in een Beeldkwaliteitplan. De voorlopige indeling van de vertrekken is voorgelegd aan de woonadviescommissie (WAC).

Het stedenbouwkundig plan is het voorlopige ontwerp opgesteld door Jinx architecten. Klik hier om het hele rapport te zien.

Onderzoeken

Het plangebied ligt in de zone met verkeerslawaai van de rijksweg A12 en de Amersfoortseweg (N227) en het spoor. Daarom is al een start gemaakt met een akoestisch onderzoek. Verder wordt voldoende afstand gehouden van de hoogspanningsverbinding en saneert de initiatiefnemer hinderlijke bedrijven.
De doelstelling ten aanzien van duurzaam bouwen is het scoren van minimaal een 7 binnen het GPR gebouwsyteem. GPR Gebouw is een hulpmiddel bij het maken van duurzaamheidkeuzes. Met dit project wil de initiatiefnemer inzetten op energiebesparing (zie bijlage 1 duurzaam bouwen pag. 8).
De richtlijnen voor het aantal parkeerplaatsen (CROW) gaat bij deze locatie met 55 woningen uit van minimaal 95 parkeerplaatsen. Het grootste gedeelte (48) komt in een ondergrondse parkeergarage (zie bijlage 1 ontsluiting pag. 8). De rest van het parkeren vindt plaats op het terrein (30) of op eigen terrein van de woningen (23). Voorts is in 2007 al geohydrologisch onderzoek voor de waterhuishouding uitgevoerd. Waar mogelijk wordt hemelwater in de bodem geïnfiltreerd. In het plangebied zijn geen waardevolle flora en fauna aangetroffen. Het archeologisch bureauonderzoek vraagt om inventariserend veldonderzoek door middel van boringen. Als het plan in de basis, stedenbouwkundig wordt goedgekeurd, worden verplichte onderzoeken verder uitgewerkt. Een samenvatting van de eerste onderzoeken is terug te vinden in een onderbouwing verwoord in een eerste toelichting van het uit te werken bestemmingsplan. Klik hier voor dit onderzoek uitgevoerd door Search.

Het plangebied valt onder het in 2005 door de voormalige gemeenteraad van Maarn vastgestelde bestemmingplan Maarn Zuid. Dit beleidskader biedt geen ruimte voor de realisatie van het bouwplan. Als de gemeenteraad zich positief uitlaat over het herontwikkelingsplan wordt er gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan..

Laatst gewijzigd: 8 april 2009